Kalesija 21°

Premijer TK Sead Čaušević obećao pomoć farmi “Spreča”

Mljekara „Milkos“ je najsavremenija mljekara u regionu i posjeduje kapacitete koji nisu dovoljno iskorišteni zbog nedostatka mlijeka i nestabilnih izvora snabdijevanja istim.


Zbog ovih činjenica uspostavljena je dugoročna strategija razvoja stabilnih izvora sirovog mlijeka a bazu za ovu strategiju čini farma “Spreča” koja se nalazi u Vukovijama kod Kalesije i predstavlja generator razvoja proizvodnje mlijeka na podrucju TK kao jedan njen segment a drugi segment su individualni mali proizvođači mlijeka koji će se razviti i povećati broj krava na svojim farmama te tako obezbijediti uslove za rentabilno poslovanje.

Farma „Spreča“ trenutno zapošljava 64 osobe i ima oko 620 muznih krava, 150 visokosteonih junica koje su uvezene, kao i 120 junica iz vlastite reprodukcije i oko 320 grla manje kategorije. Do sada je u modernizaciju ove farme uloženo oko 15 miliona KM, a još uvijek su u planu mnoga druga ulaganja koja će doprinijeti razvoju ove farme.

S obzirom da slovi za jednu od najrazvijenih farmi u Bosni i Hercegovini, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Seadom Čauševićem danas je obišla ovu farmu, obećavši novčanu pomoć u ovoj godini.

-Ja sam prvi put na ovoj farmi i mogu reći da sam fasciniran modernizacijom koju posjeduje ova farma. Pomoć ove godine za farmu “Spreča” će sigurno biti istakao je Sead Čaušević premijer Tuzlanskog kantona.

Pomoć ovoj farmi obećao je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Imšir Škahić koji je rekao da će ove godine u sredstvima za podsticaj voditi se računa da ta sredstva dođu do pravih poljoprivrednika i onih koji ulažu u bolju budućnost, kao što to radi Milkos na farmi „Spreča“.

Farma trenutno raspolaže sa 9 objekata za smještaj stoke kao i izmuzištem po sistemu Rotolaktor od 50 mjesta, kapaciteta muže oko 250 krava na sat. Farma trenutno obrađuje oko 350 hektara zemlje i raspolaže sa impozantnim voznim parkom. Međutim ova količina zemlje nije dovoljna za razvoj farme „Spreča“. Dodatno zemljište za ovu farmu obećao je načalnik općine Kalesija Rasim Omerović.

S obzirom, da Milkos ostvaruje saradnju i sa općinom Živinice, u današnjoj posjeti boravio je i načelnik ove općine Hasan Muratović koji je kako ističe prvi put na ovako savremenoj farmi, kojoj bi pozavidjele i mnoge Evropske zemlje.

Ukoliko se ostvare obećanja, načelnika općina Kalesija i Živinice, Milkos na farmi „Spreča“ planira pokretanje i proizvodnje električne energije iz biogasa, izgradnju plastenika i voćnjaka.

Ukoliko dobijemo obećanu pomoć, mi ćemo krenuti u pokretanje novih projekata kao i nova zapošljavanja istakao je Adin Fakić – direktor Milkos-a Sarajevo

Zahvaljujući menadžmentu Milkosa, na farmi „Spreča“ je realizirana i sadnja voćnjaka površine 5 hektara, a plan za 2011. godinu je zasađivanje dodatnih 10 hektara. U Milkosu se nadaju da će posjeta premijera doprijeti da ova farma zaživi u još boljem svjetlu i da bude ponos Tuzlanskog kantona kao i cijele Bosne i Hercegovine.

rtv Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE