Kalesija 23°

Zbog loših cesta u BiH, u narednih deset godina život bi moglo izgubiti 25 hiljada ljudi!

Ceste u Bosni i Hercegovini među najgorima su u Evropi, a zbog takvog stanja u narednih deset godina u našoj bi zemlji moglo poginuti ili se teško ozlijediti najmanje 25 hiljada ljudi, pokazalo je istraživanje Evropskog programa za procjenu cesta.

Procjena ove institucije je kako više od polovice magistralnih cesta u BiH spada u kategoriju visoko rizičnih, dok je prometnica s niskim rizikom tek pet odsto. Srednje visoki stepen rizika karakterizira dodatnih 23 odsto prometnica u BiH. Vozači su s pravom ljuti na ovakvo stanje cesta, posebno zbog toga što popravke na autima zbog udarnih rupa dodatno prazne kućne budžete.

Prema dosadašnjoj statistici, godišnje u BiH u prometu smrtno strada oko 400 osoba, dvije hiljade zadobije teže, a još devet hiljada ljudi lakše se ozljedi. Saobraćajni stručnjaci kažu da je mogućnost pogibije na putevima u BiH dva do tri puta veća nego u Evropskoj uniji, a jedan od najčešćih razloga jesu loše ceste. Ove nesreće su se mogle izbjeći, a životi spasiti da su zvaničnici pravovremeno angažirali izvođače radova, da su na vrijeme obnavljali ceste, postavljali zaštitnu mrežu za odrone, bankine ili zaštitnu ogradu. Umjesto toga, svoj nerad pravdaju nedostatkom sredstava, ratnim štetama i podijeljenošću na entitetskim i kantonalnim nivoima. Vozači kažu da je 60-tih godina prošlog stoljeća popularni Fićo bio dobar automobil i odgovarao je ovakvim cestama, ali danas su na putevima vozila sa 70, 100 ili više konjskih snaga, te brzinama preko 100 kilometara na sat. Vozači se žale kako je većina cesta oštećena, napukla, a ima dosta i udarnih rupa. Pitaju se ako neko pri brzini od 120 kilometara na sat naleti na rupu, ko je kriv, rupa ili vozač…

Veliki autoprijevoznici tvrde kako godišnje izgube oko 150 hiljada maraka na popravke, a u prosjeku zbog udara kamenja godišnje zamijene 60 autobuskih šoferšajbi. Očito je da bez strategije prometnog razvoja u BIH ne možemo govoriti o sistemskom i organiziranom pristupu u oblasti cesta, kažu stručnjaci za saobraćaj, dodajući da vozačima preostaje samo da budu strpljivi. Vozači kažu kako svaki dan izvuku neku pouku, a one se svode na to, kako slikovito opisuju, da moraju biti oprezni kao nindže i držati oči širom otvorene.

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE