Kalesija 21°

Završen sastanak u Banjoj Luci, ništa od napuštanja institucija BiH

“Repubika Srpska je sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav”, rekao je lider SNSD-a i entitetski predsjednik Milorad Dodik nakon održanog sastanka sa sa predstavnicima institucija RS, liderima stranaka i predstavnicima iz RS u institucijama BiH. Odmah na početku obraćanja Dodik se dotakao ono zbog čega je sastanak i sazvan i zbog čega je retorika iz vrha vlasti RS posljenjih dana postala izuzetno radiklana.

-Učesnici sastanka su odbacili optužnice koje se podižu protiv predsjednika RS i drugih kao politički montirane i da devalviraju značaj i povjerenje prema pravosudnim institucijama. Konstatujemo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu Ustavna kategorija prema ustavu Bosne i Hercegovine, da su oni nametnuti od strane visokog predstavnika i da se u njihovu objektivnost i njihov rad ne može računati – rekao je predsjednik RS.

Na sastanku smo, kazao je Dodik, ponovili da Schmidt nije legelan visoki predstavnik, kao i da odbacujemo svaku njegovu aktivnost po bilo kom pitanju.

-Nastavit ćemo razgovore na nivou BiH, i postavljat ćemo tri pitanja, rekao je, između ostalog Dodik.

-Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i pokušati pronaći politčki dogovor – poručio je Dodik.

-Ustavni sud je u pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i odbijamo takve odluke. Saglasili smo se da je politički štetno i nepotrebno da se održavaju sastanci sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, kao i sa OHR-om – rekao je Dodik.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obavijeste strukture Ujedinjenih nacije, EU i zemlje prijatelje RS.

Istakao je da je bezbjednosna situacija stabilna i ona će ostati takva.

(FOKUS)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE