Kalesija 22°

Zavirite u “meni” vijeća ministara: Lignjice, škampi, dimljeni losos, hobotnice, jastog, viski…

Tanjir juhe ili čorbe marka i marka i po, pizza “bosnia” i špageti “fruti di mare” pet KM, lignje sedam, dimljeni losos i hobotnica deset, komad jastoga 90, viski 3,5 KM…


Zavirite u meni državnih institucija!

Vijeće ministara BiH donijelo je najnoviju odluku o cijenama jela i pića u objektima državnih institucija do koje je došao Dnevni avaz. Uprkos finansijskoj krizi koja je brojne ugostitelje u našoj zemlji odavno prinudila da poskupe svoje usluge ili reduciraju ponudu, to se baš i ne može reći za restorane u kojima se i dalje vrlo jeftino mogu hraniti poslanici, ministri i hiljade drugih državnih službenika.

Kako otkriva Dnevni avaz, hladna predjela koja su do sada plaćali od jedne do dvije i po marke od sada ostaju u tom nivou osim, primjerice, porcije kajmaka i francuske salate, koje su tri KM.

Za tanjir juhe ili čorbe plaćat će između marke i marke i po, koliko mogu potrošiti i za većinu toplih predjela, izuzev domaće pice “bosnia” i špageta “fruti di mare”, koji su pet KM. U ponudi riba i rakova imaju sve, od lignji, čija je porcija sedam, do dimljenih lososa i hobotnica od deset KM, ali ko želi komad jastoga, platit će 90, a kilogram škampa 75 KM.

Gotova jela do sada su u institucijama BiH koštala između dvije i po i šest KM, a sada se oko 50 jela iz tog asortimana kreće između tri i pet, dok je najskuplja porcija janjećeg pečenja – sedam KM. Između četiri i pet maraka koštaju jela po narudžbi i s roštilja.

Kolači su od jedne do jedne i po marke, palačinci sa džemom ili eurokremom jednu i po KM, kugla sladoleda pola, a ko želi pakiranje čajnog peciva ili sitnih kolača, platit će osam, odnosno deset KM. Kafa je s pola marke poskupjela na 80 feninga, dok je pivo marku i po, a alkoholna pića poput “štoka”, loze i “lavova” koštaju dvije KM.

Dužnosnici i državna administracija na raspolaganju imaju i viski “Jack Daniels” (0,05 l) od 3,5 KM, liker “jagermeister” 2,5, a 0,75 litara vina VIP košta od 15 do 25 KM.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  UNIS TOK: Oglas za posao

  Identifikovana još jedna žrtva genocida u Srebrenici

  Vijećnici OV Kalesija u četvrtak razmatraju Odluku o rebalansu budž …

  Moraš sam, Safete!

   Akcije „Alterego I i II“: SIPA vrši pretrese i na području Ka …

  CLOSE
  CLOSE