Kalesija 22°

Zarada od 500 do 2.000 eura: Italiji potrebno 35.000 sezonskih radnika, najviše u turizmu, ugostiteljstvu i poljoprivredi

Traže se animatori u turističkim naseljima, sportski instruktori, plesači, konobari, kuhari i drugo osoblje. Takva zaposlenja traju od mjesec dana do šest mjeseci. Mjesečna zarada kreće se od 500 do 2000 eura, ali šef kuhinje može imati i 3000 eura mjesečne plate

Talijanska je vlada i ove godine, kao i svake, dekretom od 21. marta odredila koliko radnika iz zemalja izvan Europske unije može zatražiti posao u Italiji. Do brojke radnika koji mogu zatražiti posao u Italiji dolazi se na osnovi zahtjeva koje pojedine firme podnose regijama, koje pak prebacuju te potrebe vladi, odnosno Ministarstvu rada i socijalne skrbi, preniosi Večernji list.

Ove godine posao u Italiji može zatražiti 35.000 radnika iz zemalja izvan Europske unije plus još 4000 radnika iz tih zemalja, ali koji već borave u nekoj državi EU. Molbe se šalju Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno ispunjava se poseban obrazac koji se nalazi na web stranici tog ministarstva. Objavljen je i popis država izvan 27 zemalja EU čiji građani mogu zatražiti posao u Italiji.

To su: Hrvatske, Albanija, Alžir, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Egipat, Filipini, Gambija, Gana, Indija, Kosovo, Makedonija, Maroko, Moldavija, Niger, Nigerija, Pakistan, Senegal, Srbija, Šri Lanka, Tunis i Ukrajina.

Najviše sezonskih radnika traženo je u turizmu, ugostiteljstvu i poljodjelstvu.
Traže se animatori u turističkim naseljima, sportski instruktori, plesači, konobari, kuhari i drugo osoblje. Takva zaposlenja traju od mjesec dana do šest mjeseci. Mjesečna zarada kreće se od 500 do 2000 eura, ali šef kuhinje može imati i 3000 eura mjesečne plaće. To su čisti prihodi na koje firma plaća poreze i penziono osiguranje. U većini slučajeva za rad u ugostiteljsko-turističkim objektima predviđeni su stan i hrana.

U jednom oglasu traži se 100 osoba animatora kojima su plaćeni smještaj, hrana i putni troškovi, a plaće im se kreću od 500 do 2000 eura.

U poljodjelstvu primanja ovise o firmama i poslovima, kao i o lokaciji. Poljodjelske firme na sjeveru Italije nude veću satnicu od poljodjelskih tvrtki na Siciliji. Rad se plaća po satu ili po kilogramu ubranog voća, od 10 eura naviše. Računa se da se za kilogram ubranih jabuka plaća 80 centi, odnosno između 10 i 16 eura na sat. Na sjeveru Italije se uglavnom traže berači jabuka, a na jugu berači grožđa i paradajza.
Osobe iz istočnoeuropskih zemalja uglavnom se prijavljuju za berače jabuka i voća, dok su berači paradajza uglavnom iz afričkih zemalja.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu

CLOSE
CLOSE