Kalesija

Zagreb: Sukob demonstranata i policije

Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se danas sa policijom tokom antivladinih protesta u centru Zagreba, prenose hravatski mediji.

Oko 500 mlađih osoba koji su Radićevom ulicom krenuli prema Markovom trgu, gdje se nalazi sjedište hrvatske Vlade, zaustavio je kordon policije, nakon čega je došlo do sukoba u kojima, prema nezvaničnim informacijama, ima i povrijeđenih.

Demonstranti su bacali cigle na policiju, koja je odgovorila suzavcem. Letjele su baklje i petarde, a razbijeno je i nekoliko izloga.

Na prilazima Markovu trgu bila su raspoređena brojna policijska vozila, specijalci i metalne ograde, a policija je demonstrante potisnula prema Trgu bana Jelačića, gdje je u toku bio protestni skup boračkih udruženja pod nazivom “Stop progonu hrvatskih branitelja”.

U Radićevoj ulici na kolovoz je polijegalo dvadesetak demonstranata, koje je čuvala interventna policija, a potom ih i “otpremili” u marici.

Na protestu na Trgu bana Jelačića, koji je završen oko 15.00 sati, okupilo se oko 10.000 ljudi koji su pozivali hrvatskog premijera Jadranku Kosor da ode sa funkcije, zviždali na spomen imena predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i tražili slobodu za Tihomira Purdu.

Na skupu je učestvovao i hrvatski kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson, koji svojim nastupima i pjesmama veliča ustaštvo.

(srna)

(24sata.info)
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE