Kalesija

Vojvodina ide stopama Kosova: Vojvođanska zastava korak ka otcjepljenju od Srbije?!

Zastava Vojvodine ponovo trese vojvođansku političku scenu, a ovog puta razlog je akcija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), kojom se traži obavezno isticanje vojvođanske trobojke na svim zgradama opština u pokrajini.

Aktivisti LSV-a od petka, 25. februara, na ulicama prikupljaju potpise podrške građana za realizaciju svoje inicijative da se i na zgradama preostalih 19 od 45 opština u pokrajini obavezno zavijori vojvođanska trobojka.

Potpisi su juče prikupljani i u Novom Sadu, ali i u drugim dijelovima Vojvodine, gdje zastava još nije istaknuta.

Zastava Vojvodine od juče se vijori na zgradama opština u Sremskoj Mitrovici, Srbobranu, Žitištu i Odžacima.

Demokratska stranka Srbije tvrdi da je akcija LSV-a “samo imitacija albanskog Dana zastave”.

“LSV uličnim performansom nudi građanima novu šarenu lažu, čiji je cilj da se u državi Srbiji, osim Dana zastave koga organizuju Albanci, uspostavi imitacija tog praznika u Vojvodini”, navodi se u saopštenju predsjednika Pokrajinskog odbora DSS-a Branislava Ristivojevića.

Pozivajući se na nalog Ustavnog suda iz 2006. godine, Ristivojević traži da se ta “takozavana zastava Vojvodine”, odmah ukloni sa zgrada opština na koje je do sada postavljena.

“DSS traži da se odmah i neodložno izvrši nalog Ustavnog suda, koji je pokrajinskom parlamentu naredio ukidanje neustavne odluke o takozvanoj zastavi Vojvodine. Zahtevamo da se zaustave nezakoniti i neustavni pritisci, kao i prinude vladajućih pokrajinskih stranaka na čelu s LSV-om na organe lokalanih samouprava da moraju istaći tu ništavnu zastavu”, dodaje se u saopštenju.

Odluku o zastavi Vojvodine donijela je Skupština AP Vojvodine na sjednici održanoj 27. februara 2004. godine i odmah je izazavala žestoke rasprave između PO DSS-a i LSV-a.

Za DSS zastava Vojvodine znači obilježje državnosti, koja je samo još jedan korak, koji vodi ka otcjepljenju Vojvodine od Srbije.

LSV ističe da Vojvodina mora da ima svoju zastavu, navodeći da svoje zastave imaju i mjesne zajednice, kao i fudbalski klubovi.

Zastava Vojvodine je srpska trobojka, a u sredini, na znatno proširenom plavom polju u odnosu na crveno i bijelo, smještene su tri žute petokrake raspoređene u trougao, a koje predstavljaju tri vojvođanske oblasti – Srem, Banat i Bačku.

SRNA / depo.baShare

(Istočna Bosna)

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE