Kalesija 23°

Vojna akcija u Libiji mogla bi potrajati mjesecima

Vojna akcija u Libiji dala je podstrek pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija, ali bi mogla potrajati mjesecima, ocijenili su najviši predstavnici američke administracije. U intervjuima koje je danas emitovale TV mreže NBC, ABC i CBS, ministar odbrane Robert Gejts i državni sekretar Hilari Klinton rekli su da je intervencija SAD-a i njihovih saveznika učinila da Gadafijeve snage nemaju obranu od vazdušnih napada i stvorila uslove da opozicija vojno napreduje ka zapadu zemlje.

Oni su rekli i da su SAD u velikoj mjeri ispunile cilj određen mandatom Ujedinjenih nacija, koji govori o zaštiti libijskih civila.

“Lišili smo ga njegovog oklopa”, rekao je Gejts i dodao da bi SAD uskoro mogle da drugima prepuste vodeću ulogu u provođenju zone nelijetanja nad Libijom i napada na Gadafijeve kopnene snage.

Klintonova je dodala da se sada vidi, zbog dobre saradnje u koaliciji, da Gadafijeve trupe počinju da se vraćaju ka zapadu, a opozicija ponovo osvaja prostor koji je izgubila.

Gejts je rekao da bi za održavanje zone zabrane letenja moglo biti potrebno mnogo manje napora, nego za njeno uspostavljanje, kao i da Pentagon sada planira da povuče resurse koji bi trebalo da budu prebačeni na Evropljane i druge zemlje koje će u Libiji preuzeti krupniju ulogu.

On je na pitanje da li to znači američko vojno angažovanje do kraja godine odgovorio: “Mislim da niko na to ne može da odgovori”.

Gejts i Klitnonova su insistirali da je cilj vojne akcije zaštita civila, iako su izrazili nadu da će pritisak međunarodnih sankcija i izolacije možda od Gadafija odvojiti preostale sljedbenike i dovesti do pada njegove vlade.

Ne bi trebalo isključiti mogućnost da dođe do rascjepa u režimu, dodao je Gejts.

Klintonova je dodala da Gadafijevi vojni i politički savjetnici sve više traže pregovore.

Prema njenim riječima, administracija šalje sljedeće poruke ljudima oko Gadafija: “Da li želite da budete parija? Da li želite da završite pred međunardonim krivičnim sudom? Sada je vrijeme da se iz ovoga izvučete i pomognete promjenu”.

Na pitanje da li sukobi u Libiji predstavljaju prijetnju po SAD, Gejts je odgovorio da to nije vitalni američki nacionalni interes, ali da je situacija u svakom slučaju zahtijevala američko prisustvo.

Prema njegovim rečima, sa krhkim demokratskim promjenama u Tunisu i Egiptu, bilo je opasno dozvoliti destabilizaciju čitavog regiona.

Odgovarajući na pitanje o Jemenu, gdje predsjednik jedva održava svoju 33 godine staru vlast, Gejts je izrazio veliku zabrinutost i podsjetio da najagresivniji ogranak Al Kaide djeluje iz Jemena.

Klinton je dodala da su uzeti u obzir i interesi evropskih saveznika koji su, zajedno sa SAD, krenuli na Afganistan prije 10 godina.

Ona je, međutim, odbila da kaže da li će se SAD umješati i u druge sukobe, u zemljama gdje narod traži rušenje vlade.

Na pitanje o Siriji, Klinton je odgovorila da je suviše rano da se govori o intervenciji u toj zemlji i dodala da je sirijski predsjednik Bašir al Asad drugačiji lider od Gadafija i da mnogi kongresmeni koji su posjetili tu zemlju smatraju da je on reformator, prenose agencije.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE