Kalesija 11°

Vodopad Blihe, prirodni dragulj Sanskog Mosta koji ostavlja bez daha

Vodopad na Blihi, prirodni dragulj koji se nalazi nadomak Sanskog Mosta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u regiji. Posjećuju ga turisti iz cijelog svijeta kako bi uživali u netaknutoj prirodi i veličanstvenom prizoru  vodopada visokog 56, a širokog deset metara.

Posjetitelji mogu uživati u šetnji oko vodopada, jednog od najimpresivnijih u BiH, i doživjeti mir i svježinu koju priroda nudi. Tu je i mogućnost da se napravi piknik na obali rijeke ili da se istraže okolna područja i prirodne staze.

Prema riječima Safete Dizdarević, posjetiteljice iz Bihaća, Blihin vodopad mnogi nisu vidjeli, ali oni koji ga posjete uvjere se da ima svoj specifičan usjek u kanjonu, što mu daje poseban izgled i upravo zbog toga je atraktivan i privlačan.

-Ovo je predivno. Volim doći u Sanski Most i posjetiti vodopad Blihe, Dabarsku pećinu i mnoge druge kulturno-historijske i prirodne znamenitosti. Lijepo se osjećam ovdje, sve je divno uređeno, ugostiteljska ponuda je odlična. Divan grad i divni ljudi – kaže Dizdarević.

Turizam u Sanskom Mostu je u porastu zahvaljujući ovoj prirodnoj atrakciji koja ostavlja bez daha. Također, ovo područje nudi i druge atrakcije, poput srednjovjekovne tvrđave Gradina, starih džamija i crkava, koje su također popularne među turistima.Općina Sanski Most je vlastitim sredstvima za posjetitelje uredila stazu na putu do vodopada. Vodilo se računa da se koriste prirodni materijali ali da su u isto vrijeme dugotrajni i estetski prihvatljivi. Dugoročno imamo za cilj da prostor vodopada Blihe, kao i sama rijeka sa svojim brzacima i bukovima postane cjelodnevna destinacija kako za nama uvijek drage goste, tako i za lokalno stanovništvo – kaže za Fenu načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanebegović.

U blizini vodopada nalaze se i restorani i kafići u kojima posjetitelji mogu uživati u bosanskoj kuhinji i tradicionalnim jelima.

Vodopad Bliha je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode, a ovo područje je dom mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama.

(FENA/L. A.)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE