Kalesija 22°

Vlast na nivou države: BiH cijelu ovu godinu bez državne vlade?!?

Svojevrsna pat-pozicija u kojoj se danas nalazi Bosna i Hercegovina mogla bi potrajati mjesecima, a možda i godinama. Zasad nema naznaka o formiranju vlasti na državnom nivou, iako su dva HDZ-a s jedne i platformaši s druge strane najavljivali razgovore o mogućoj uspostavi nove parlamentarne većine sa strankama iz Republike Srpske.

Kada se okonča procedura izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i krene s izborom desetero izaslanika iz ovog entiteta u državni Dom naroda, pokazat će se kako je skoro nemoguće uspostaviti državnu vlast bez SNSD-a, dva HDZ-a i platfomaške SDA-SDP koalicije, piše Večernji list. Među ovim političkim akterima se zasad ne nazire spremnost na ozbiljne razgovore i dogovore, posebno nakon ustavno i zakonski vrlo upitne uspostave vlasti na federalnom nivou.

Vodeća stranka u platformaškoj koaliciji, SDP, najavila je da će se krenuti u uspostavu vlasti na državnom nivou koju bi činile stranke koje su na nivou dva entiteta već uspostavile vlast. Osim odbijanja SNSD-a, ozbiljna prepreka takvoj ideji je već sada izvjesna potpuna dominacija dva HDZ-a u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. S druge strane, sve i da SDP hoće pregovarati s dva HDZ-a o uspostavi državne vlasti, upitno je koliko bi vodeće hrvatske stranke bile spremne na dogovor s onima koji su ih izbacili iz federalne vlasti.

Uz ovakav politički ambijent neće biti nikakvo iznenađenje ako BiH cijelu ovu godinu bude bez državne vlade, odnosno s vladom u tehničkom mandatu.

Tada bi trebalo razmišljati i o mogućnosti da se zajedno s redovnim lokalnim izborima iduće godine organiziraju i prijevremeni opći izbori. Zbog ustavnih i zakonskih nedorečenosti, takav potez mogao bi uslijediti samo uz široku podršku domaćih političkih snaga ili kao rezultat korištenja bonskih ovlasti visokog predstavnika. Dotada bi se i ova tehnička vlast mogla postepeno osuti, imajući u vidu ambicije državnog premijera Nikole Špirića da zasjedne na poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE