Kalesija 20°

Vlast na nivou države: BiH cijelu ovu godinu bez državne vlade?!?

Svojevrsna pat-pozicija u kojoj se danas nalazi Bosna i Hercegovina mogla bi potrajati mjesecima, a možda i godinama. Zasad nema naznaka o formiranju vlasti na državnom nivou, iako su dva HDZ-a s jedne i platformaši s druge strane najavljivali razgovore o mogućoj uspostavi nove parlamentarne većine sa strankama iz Republike Srpske.

Kada se okonča procedura izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i krene s izborom desetero izaslanika iz ovog entiteta u državni Dom naroda, pokazat će se kako je skoro nemoguće uspostaviti državnu vlast bez SNSD-a, dva HDZ-a i platfomaške SDA-SDP koalicije, piše Večernji list. Među ovim političkim akterima se zasad ne nazire spremnost na ozbiljne razgovore i dogovore, posebno nakon ustavno i zakonski vrlo upitne uspostave vlasti na federalnom nivou.

Vodeća stranka u platformaškoj koaliciji, SDP, najavila je da će se krenuti u uspostavu vlasti na državnom nivou koju bi činile stranke koje su na nivou dva entiteta već uspostavile vlast. Osim odbijanja SNSD-a, ozbiljna prepreka takvoj ideji je već sada izvjesna potpuna dominacija dva HDZ-a u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. S druge strane, sve i da SDP hoće pregovarati s dva HDZ-a o uspostavi državne vlasti, upitno je koliko bi vodeće hrvatske stranke bile spremne na dogovor s onima koji su ih izbacili iz federalne vlasti.

Uz ovakav politički ambijent neće biti nikakvo iznenađenje ako BiH cijelu ovu godinu bude bez državne vlade, odnosno s vladom u tehničkom mandatu.

Tada bi trebalo razmišljati i o mogućnosti da se zajedno s redovnim lokalnim izborima iduće godine organiziraju i prijevremeni opći izbori. Zbog ustavnih i zakonskih nedorečenosti, takav potez mogao bi uslijediti samo uz široku podršku domaćih političkih snaga ili kao rezultat korištenja bonskih ovlasti visokog predstavnika. Dotada bi se i ova tehnička vlast mogla postepeno osuti, imajući u vidu ambicije državnog premijera Nikole Špirića da zasjedne na poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Hospitalizirano šest osoba nakon stravičnog sudara u Tuzli

  Made in Kalesija: CNC Team predstavio inovativnu mašinu na sajmu R …

  Živinice: U saobraćajnim nesrećama povrijeđeno devet osoba

  Majdine novine i mačak Oli stigli do 13. broja

  Ispod fontane u dvorištu brčanskog ortopeda pronađeni posmrtni osta …

  CLOSE
  CLOSE