Kalesija 12°

Vlada TK: Odobrena sredstva za subvencioniranje smještaja i ishrane studenata

Vlada Tuzlanskog kantona donije je danas Odluku o odobravanju iznosa subvencije troškova smještaja i ishrane studenata.

Foto arhiv
Foto arhiv

– Odlukom je odobreno mjesečno 189 KM po jednom studentu za subvencioniranje troškova smještaja i ishrane studenata sa područja Tuzlanskog kantona smještenih u Studentski centar u Sarajevu, Studentski centar Univerziteta u Mostaru, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru i Studentski centar Univerziteta u Zenici.

Subvencioniranje troškova smještaja i ishrane studenata vrši se za period od 15.9.2011. godine do 15.7.2012. godine, kazala je Nađa Avdibašić – Vukadinović, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu I sport u vladi TK. Vlada je dala saglasnost i na Odluku Senata Univerzitata u Tuzli o upisu studenata na prvu godinu studija predškolskog odgoda ili razredne nastave u Brčko Distriktu, istakla je ministrica Vukadinović.

Kantonalna Vlada donijela je danas i Nacrt Zakona o javnom okupljanju. Osnovne izmjene odnose se na obaveze organizatora i voditelja javnog okupljanja. – Razlozi za donošenje novog Zakona su višestruki, a naročito značajni su promovisanje slobode javog okupljanja, ograničavanje javnih okupljanja u mjeri koja je neophodna demokratskom društvu radi zaštite javne sigurnosti, zaštite prava, sloboda i zdravlja drugih lica, normiranje jedinstvenih pravila za ponašanje organizatora i učesnika javnog okupljanja, kako bi se obezbijedio miran karakter tih okupljanja, te implementacija instituta međunarodnog prava iz ove oblasti, posebno standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, naveo je ministar MUP-a TK Bego Gutić. Još jedan od razloga za donošenje novog Zakona o javnom okupljanju jeste usklađivanje ovog zakona sa Zakonom o prekršajima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE