Kalesija 22°

VIDEO: Bosanac napisao britansku pjesmu za Eurosong 2011./ Merlin otvara drugo polufinalno večer na Eurosongu

Prijedorčanin Nermin Harambašić napisao je pjesmu “I Can” s kojom će se Velika Britanija predstaviti na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope u Dusseldorfu.

Nermin Harambašić
Nermin Harambašić

Nermin je rođen u Prijedoru prije 37 godina, a kao i mnogi sunarodnjaci morao je napustiti Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, kada je odselio u Norvešku.

Posljednje četiri godine života proveo je u Londonu, gdje je nastavio muzički angažman.

Pisanjem pjesama počeo se baviti prije šest godina zajedno sa prijateljem Ronnyjem Svendsenom. Godinu nakon toga se pridružio Anne Judith i Robin Jenssen produkcijskoj kući Dsign Music As.

Rad sa njima doveo ga je do potpisivanja ugovora sa Universalom 2007. godine.

Sa svojim je kolegama postigao brojne uspjehe, među kojima se svakako ističu rezultati na japanskom tržištu, gdje su tri puta imali najslušaniju pjesmu. Prodali su više od 3,5 miliona albuma i sarađivali sa mnogim evropskim umjetnicima.

Kruna uspješnog rada je saradnja sa grupm Blue, koja je rezultirala pjesmom “I Can”, koju će evropska publika imati priliku čuti u Dusseldorfu na takmičenju Eurosong 2011.
————————————————–

-Dino Merlin otvara drugo polufinalno večer na Eurosongu-
Izvedbom pjesme “Love in rewind” predstavnik BiH na ovogodišnjem izboru za pjesmu Evrovizije 2011. u Njemačkoj Dino Merlin otvorit će 12. maja drugu polufinalnu večer takmičenja, potvrdila je danas Feni glasnogovornica BH Eurosong tima Maja Čengić.
Odlučeno je to na današnjem žrijebanju u Dizeldorfu kojim je određen redoslijed nastupa predstavnika zemalja učesnica na Takmičenju za pjesmu Evrovizije.

U januaru je već određeno da će se BiH predstaviti u drugom polufinalu 12. maja.

Uz Dinu Merlina, u drugoj polufinalnoj noći Eurosonga nastupit će predstavnici Austrije, Holandije, Belgije, Slovačke, Ukrajine, Moldavije, Švedske, Kipra, Bugarske, Makedonije, Izraela, Slovenije, Rumunije, Estonije, Bjelorusije, Latvije, Danske i Irske.

“Statistički podaci govore da je najbolje nastupiti među prvima ili među posljednjima, jer je tada najveća koncentracija kod gledaoca koji prate Eurosong. Ove godine je ponovo zabilježen rekordan broj učesnika – čak 43 zemlje na Eurosongu, zato smatramo da je više nego dobro što nastupamo prvi”, kazala je Čengić.

Ipak, ona dodaje da je definitivno iz godine u godinu dokazano da je u izboru pobjednika kvalitet pjesme najvažniji kriterij.

Prva polufinalna noć bit će održana 10. maja, a veliko finale 14. maja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv mladima za učešće u Foto Konkursu 2024: “Bosna i Hercegovin …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

CLOSE
CLOSE