Kalesija 22°

UNICEF-ovo istraživanje: Djeca bi radije stabilnu porodicu, nego najnoviji mobitel i igrice

Djeca su najsretnija dok su sa svojom porodicom, a ne u najmodernijoj odjeći i s najnovijim tehnološkim inovacijama, otkriva istraživanje UNICEF-a provedeno u Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.


Roditelji veći dio vremena provode na poslu, a nakon što dođu doma jednostavno su preumorni za igru pa čak i za razgovor s djecom, tvrde istraživači. Zbog osjećaja krivice izgubljeno vrijeme nadomještaju raznim poklonima, navodi 24sata. Porodice često žive pod istim krovom, ali ne provode vrijeme zajedno jer se djeca igraju u svojim sobama gdje imaju vlastiti televizor, igraću konzolu i kompjuter, tvrde stručnjaci.

Za razliku od Velike Britanije, koja je opsjednuta konzumerizmom, u Španiji i Švedskoj kvalitetno vrijeme s porodicom je prioritet pa ih kupovanje materijalnih stvari za djecu ne opterećuje.

– Vlada treba pokazati snažno vodstvo i poduzeti odlučne akcije kako bi pomogla porodicama u borbi protiv materijalizma i nejednakost koja je tako raširena u Velikoj Britaniji. Ona treba roditeljima osigurati dobru zaradu i omogućiti više slobodnog vremena koje bi mogli provesti sa svojom djecom, uz to bi posebno trebala paziti na dječje organizacije i kontrolisati oglašavanje – ističe direktor UNICEF-a za Veliku Britaniju, David Bull.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Tvrđava u Srebreniku prkosi vremenu, turistička atrakcija popularna …

  U srijedu nekoliko naselja na području Kalesije i Živinica bez struj …

  U džematu Kikači promovisana nova generacija učača Kur'ana

  Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rez …

  MIZ Kalesija: Počeo jesenji ciklus Kursa Islama

  CLOSE
  CLOSE