Kalesija 24°

U tuđoj zemlji si uvijek stranac: Pokrenuli vlastiti biznis i žele ostati u Podrinju

U dobri i zlu, kako to bračni zavjeti nalažu, uvijek su bili smjernica bračnom paru Đilić iz naselja Lipovac, Grad Zvornik, koji su odnedavno postali i kolege. Posao koji su pokrenuli zahtjeva profesionalnost i odgovornost, pa su na terenu kolege, podrška jedno drugom i motivacija, a kada dođu kući započinje njihov porodičan život i vrijeme za igru za djecom.

Suad i Selmira Đilić su pokrenuli porodični biznis, te registrovali Agenciju za čišćenje i pomoć starijim licima.

Razlog zbog čega su otvorili firmu je želja da ostanu u Podrinju, na svom ognjištu, a kako su oboje bili bez stalnog radnog odnosa, iako je Suad radio u inostranstvu, morali su pronaći način kako da dođu do posla, a kao najbolja opcija za to došla je ideja o pokretanju porodičnog biznisa.

Htjeli smo nešto što bi mogli da radimo oboje. I onda smo razmišljali šta bi to moglo biti. Jer ima dosta našeg naroda koji već pokrenuo svoje biznise i ponuda je raznovrsna. S ozbirom da već brinem o jednoj starijoj osobi, tada se rodila ideja za pokretanje agencije za čišćenje i brige za starija lica.”, ističe Selmira Đilić.

Njihove usluge su dostupne građanima na području Zvornika. U svoje usluge uvrstili su usluge čišćenja stambenih objekata, poslovnih prostora, dubinsko čišćenje namještaja, ispomoć starijim osobama, poput nabavke lijekova i hrane, te drugih potrepština za kuću.

“U današnje vrijeme teško je pokrenuti biznis. Veliki je rizik i pitanje da li ćete uspjeti u tome. Kada registrujete firmu potrebno je plaćati doprinose. Za svakog početnika bilo koja investicija je velika.”

Kada su vratili se u Lipovac, nakon agresije, želja je bila da ostanu na ognjištu, iako je bilo teško krenuti ispočetka. Selmirin muž je radio jedan period u inostranstvu, međutim, cijena toga bila je velika, jer je porodica razdvojena, a pritom kućni budžet se dijelio na dva dijela. Onda su došli na ideju pokretanja svoje priče u mjestu gdje žive i kao jedan od načina stabilizacije održivog potvratka na ovom području.

“Odlučili smo ostati iz mnogo razloga jedan od njih je tu smo stambeno obezbijeđeni. I sve ono što uradimo i uložimo u kuću znamo da ulažemo u svoje. Nije da nismo razmišljali o odlasku, jer je muž već bio u inostranstvu, ali nismo vidjeli neku dobit u tome. Tamo idete da živite kao podstanar, plaćate kiriju i ostale dadžbine i u suštini gubite, jer kada bi ovdje odvojili samo kiriju na stranu već bi mogao u nešto da uložiš.”

Ako se trudite i posvećeno radite šanse da pronađete posao su bilo gdje dobre, pa i u Podrinju, kaže Selmira, koja u budućnosti želi ostvariti dobar i stabilan posao, a klijentima ponuditi profesionalnu uslugu čišćenja stambenih objekata.

“Ako bi se ukazala mogućnost i potreba za proširenjem posla, voljela bih i trudila se proširiti i usluge na neki veći nivo, posebno što se tiče brige o starijim osobama.”

Podršku u pokretanju svoje priče dobili su i od Udruženja “Srcem za Podrinje”, a cilj je potaknuti i druge koji žele otvoriti firmu i ostati u Podrinju.

“Naše udruženje se odazvalo Selmirinom pozivu i pomoglo joj kupovinom usisivača za dubinsko čišćenje i običnog usisivača, sredstava i pribora za čišćenje. Pored novčanih sredstava našeg udruženja, akcija je podržana od strane Udruženja Sinovi Podrinja iz Beča, u iznosu od 200 eura. Zahvaljujemo se Sinovima Podrinja na nesebičnoj podršci i pomoći prilikom realizacije ove ali i drugih akcija u kojima su učestvovali do sada. Selmira je obećala da će u znak iskrene zahvalnosti i ukazane pomoći u datom momentu biti na usluzi našem udruženju i da možemo računati na usluge njene Agencije kada to bude potrebno.”, kazao je Nurif Čivić, predsjednik Udruženja.

A da im je u Lipovcu najljepše, potvrđuju i Selmirine riječi:

“Jer nigdje nije kao kad si na svom. U tuđoj državi ćeš uvijek biti stranac.”

Porodicu Đilić možete kontaktirali putem fb stranice:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100094624662287

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

CLOSE
CLOSE