Kalesija -7°

U svim džamijama BiH: Nakon džuma namaza dova za narod Somalije/ Prikupljeno 557.000KM

Nakon džume namaza u džamijama u Bosni i Hercegovini bit će proučena dova za spas naroda u Somaliji.

U obavijesti koju je imamima i muftijama uputio Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, preporučuje se svim hatibima da u svojim džamijama 23. 9. 2011. / 25. ševvala 1432. h., poslije klanjanja džumanskog farz-namaza sa džematom prouče DOVU MILOSTI za spas ljudi u Somaliji, moleći Svemilosnog Gospodara da im se smiluje i dadne kišu i riješi ih kataklizmičnog stradalništva u kome se nalaze.

Nadalje se ističe da je suša koja je pogodila Somaliju eskalirala u cijelom regionu, usljed čega umiru djeca, starije osobe, a glad nemilosrdno uzima svoj danak. Pojavile su se mnoge bolesti, nedostaju lijekovi. Region je zahvačen ogromnom katastrofom, dok je u Somaliji najgora situacija.

„Stradanje tamošnjeg stanovništva je moglo biti daleko manje da im je stigla pomoć na vrijeme i da je bila izdašnija. Međutim, stanje je sada, kako nam je poznato, još zabrinjavajuće, sve teže i jedino im Uzvišeni Allah u potpunosti može pomoći.

Muslimani u BiH su nedavno, putem sergija, poslije džuma-namaza, a na osnovu Rijasetovog apela za pomoć staradalom stanovništvu u Somaliji, sakupili 557.000 KM. Neka Uzvišeni Allah nagradi sve naše džematlije koji su u tome učestvovali i i molimo Ga da im poveća napredak i bereket iz Svoje Hazne i sačuva nas i našu Domovinu od stradanja i neimaštine, navodi se u obavijesti Vjerskoprosvjetne službe.

Učenjem DOVE MILOSTI, molimo Allaha, dželle šanuhu, da pomogne i spasi narod Somalije.

الحمدُ للهِ رَبِّ العالمين، والصلاةُ والسلامُ على نبينا محمدٍ وعلى آله وصَحْبِهِ أجمعين.

اللَّهُمَّ يَا شَاهِدًا غَيْرَ غَائِبٍ، وَيَا قَرِيبًا غَيْرَ بَعِيدٍ، وَيَا غَالِبًا غَيْرَ مَغْلُوبٍ، اجْعَلْ لإِخوَانِنَا فيِ الصُّومَالِ فَرَجًا وَمَخْرَجًا، وَارْزُقْهُم مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُون.

لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، لا إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ، لا إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ، سُبْحَانَ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ، سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ،

يا عَزِيزُ، يَا حَمِيدُ، يَا ذَا الْعَرْشِ الْمَجِيدِ، اصْرِفْ عَنْ إِخوَانِنَا في الصُّومَالِ شَرَّ كُلِّ جَبَّارٍ عَنِيد.

تَوَكَّلْنَا عَلَى الْحَيِّ الَّذِي لا يَمُوتُ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ.

اللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقهم فِي السَّمَاءِ فَأَهْبِطْهُ، وَإِنْ كَانَ فِي الأَرْضِ فَأَظْهِرْهُ، وَإِنْ كَانَ بَعِيدًا فَقَرِّبْهُ، وَإِنْ كَانَ قَرِيبًا فَيَسِّرْهُ، وَإِنْ كَانَ قَلِيلاً فَكَثِّرْهُ، وَبَارِكْ لهم فِيهِ.

وصلِّ اللهمَّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ.

—Pogledajte vijest: Akcija pomoći djeci Somalije

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE