Kalesija

U Kalesiji u toku realizacija značajnih projekata: Uskoro otvaranje dvije fabrike

Na području općine Kalesija ovih dana se privode kraju radovi na izgradnji fabrike vode, ali i fabrike za proizvodnju premiksa i zdrave stočne hrane, čije će konačno otvaranje donijeti desetine novih radnih mjesta za mlade stanovnike ove općine.

Načelnik Rasim Omerović, u razgovoru za naš list ističe da je fabrika vode trenutno najveći projekat koji se realizuje. Još uvijek nije puštena u rad, jer se trenutno vrši provjera sistema za navodnjavanje.

„To je jedan od najvećih projekata, jer kada je otvorimo, Kalesija će i zvanično imati pitku vodu, a ne tehnološku vodu koja je bila do sada. Dakle, voda je za stanovništvo koje je priključeno na gradski vodovod. A oko 70 posto stanovništva je priključeno na gradski vodovod“ kazao nam je Omerović.

Prema njegovim riječima, isto tako je važna i izgradnja fabrike premiksa i zdrave stočne hrane, koja će također donijeti nova radna mjesta.

„Mislim da je to pun pogodak kada su u pitanju svi naši poljoprivredni proizvođači. To je prva fabrika premiksa u Bosni i Hercegovini. Do sada se to proizvodilo u Hrvatskoj, a evo, sada je i u Kalesiji“ kazao nam je Omerović, dodajući da je izgradnja i sportsko – rekreativnog centra jedan od najznačajnijih projekata u proteklim decenijama na području kalesijske Općine.

Trenutno se, kazao nam je Omerović, izvode stolarski radovi u centru, dok je otvaranje velike dvorane planirano tokom iduće godine.

„Planirali smo prošle godine da otvorimo sportsku dvoranu. Nažalost, zbog žalbi firmi koje su se javile na tender, ta procedura je trajala godinu i po dana. Znači, što se stolarije u dvorani tiče, mi očekujemo da će to biti završeno ovih dana. U međuvremenu smo raspisali tendar za vodoinstalacije. U ovoj godini ćemo još raspisati tender za električne instalacije“ kazao nam je Omerović, dodajući da u narednom periodu Kalesija očekuje više sredstava od Tuzlanskog kantona i Federacije, kako bi se konačno završila sportska dvorana.

Fabrika voća i povrća

Prema riječima Omerovića, postoji mogućnost da će u skorije vrijeme početi realizacija projekta izgradnje fabrike za preradu voća i povrća. Za izgradnju ovakve fabrike u Kalesiji, zainteresovani su austrijsko – švicarski i saudijski investitori.

„Nama je veoma bitno da ta fabrika bude na prostoru naše općine. Ona bi služila svim građanima Kalesije, a posebno ljudima iz Podrinja, da bi imali plasirati gdje svoje proizvode. Ja znam da tamo narod vrijedno radi, bori se, proizvodi… I najbitnije je da imaju gdje plasirati proizvode“ kazao nam je Omerović.

S. Karić, Oslobođenje

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE