Kalesija 27°

U BiH se po prvi put obilježava međunarodni “Dan muškaraca”

Udruženje za razvoj društva “Kap” provodi prvu kampanju obilježavanja i promocije Međunarodnog dana muškaraca u BiH, 19. novembra.

Cilj obilježavanja i javne promocije ovog datuma je – podizanje svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka jer analize pokazuju da je životni vijek muškarca u prosjeku 7 godina kraći od životnog vijeka žena.

“Život muškaraca u svijetu je povezan sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje posvećivati vlastitom zdravlju. Činjenica je da muškarci češće pate od raka, moždanih i srčanih udara, jedu nezdravo, i općenito su često nemarni prema svom tijelu”, navodi se u saopštenju udruženja Kap.

Prvi cilj obilježavanja ovog datuma je da se podigne svijest muškaraca o vlastitom zdravlju kroz javnu medijsku kampanju.

Drugi cilj je promocija rodne ravnopravnosti i jednakosti putem dijaloga i zajedničkog obilježavanja ovog datuma, te isticanje pozitivnih muških uzora i primjera u različitim oblastima društva.

“Ovo je prilika da se ističu dostignuća muškarca i njegov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Pokazati da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na kroz različite primjere, naglašavajući pri tome pozitivnu ulogu muškaraca u društvu”, saopšteno je iz udruženja.

Pozitivnu ulogu muškaraca će u direktnoj javnoj promociji, prezentovati ugledni muškarci iz Bosne i Hercegovine iz svijeta medija, kulture i sporta koji apeluju na bolje zdravstvene i socijalne usluge, radne uslove i zaštitu na radu, na ravnopravnost polova, zagovaranje nenasilja nad ženama i apel za dostojanstven život.

Planirana je i izrada web stranice www.danmuskaraca.ba koja će biti puštena online sa radom 19. oktobra, a na kojoj će mjesec dana- do 19. novembra biti data mogućnost javnosti da predlažu i glasaju za “najmuškarca” kojem će 19. novembra ove godine na posebnom zabavnom eventu u Sarajevu u Bosmalu biti uručeno Priznanje.

Zainteresovane kompanije će 19. novembra biti u prilici da prezentuju svoje proizvode i usluge na posebnim štandovima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, u zamjenu za svoje proizvode ili usluge koje će tog dana biti dijeljene muškarcima u vidu poklona.

Kontakt informacije: udruzenjekap@gmail.com

 

O Međunarodnom danu muškaraca

Međunarodni dan muškaraca se obilježava 19. novembra, a osnovao ga je George Kindel 1999. godine uz suosnivača te predsjednika Mihaila Gorbačova.

Glavna Kindelova motivacija bila je njegovo mišljenje da je ‘muški mozak pod uticajem testosterona’ glavni uzrok nasilne muške naravi, zbog čega vjeruje da žene nikad ne bi bile sposobne za nasilje i brutalnost u mjeri u kojoj je to primjećeno kod muškaraca.

Takođe ovaj dan se obilježava u cilju promovisanja pozitivnih primjera uloge muškaraca u društvu.

Kako bi uticali na svijest muškarca da podignu brigu o vlastitom zdravlju na viši nivo, u svijetu se u novembru muškarci odlučuju da simbolično puste brkove da rastu. Taj događaj je poznat kao Movember” spoj riječi ‘moustache’ (brk) te ‘novembar’.

Obilježavanje ovog dana počelo je u državi Trinidad i Tobago, a danas ga obilježavaju i u mnogim zemljama svijeta, na sljedećim kontinetima: Australiji, SAD-u, Kanadi, Aziji, Evropi, Africi.

Svjetski dan muškaraca je priznao i UN.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE