Kalesija 19°

Tuzlanska Ilinčica dobija adrenalinski park, zip-line i vještačku stijenu za penjanje

Tuzlansko izletište Ilinčica ponovo je postalo jedna od omiljenih prirodnih destinacija lokalnog stanovništva, a posjećuju ga i turisti koji stižu u grad. Izletište će uskoro postati još primamljivije formiranjem adrenalinskog parka, zip-linea te vještačke stijene za penjanje.

Naime, “Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere”, naziv je projekta kroz koji će izletište Ilinčica u Tuzli dobiti nove atraktivne sadržaje.

Cilj je unapređenje turističke infrastrukture u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi. Projekat je sufinansiran kroz EU IPA II Program prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

(Foto: Klix.ba)

Unapređenje turističke ponude

Kako su za Klix.ba kazali iz Turističke zajednice Tuzle, projektom će se doprinijeti unapređenju turističke ponude i usluga u prekograničnom području, kroz povećanje mogućnosti turističkog sektora da privuče što veći broj domaćih turista.

“Planirano je da se projektom dodatno unaprijedi turistička infrastruktura izletišta Ilinčica u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi. To će, između ostalog, podrazumijevati postavljanje zip-line poligona, vještačke stijene za penjanje, adrenalinskog parka te uređenje rekreativnog parka za najmlađe posjetioce. Naime, budući da Ilinčicu posjećuje sve veći broj građana, namjera nam je bila da za naše lokalno stanovništvo, ali i druge posjetioce, obezbijedimo atraktivan sadržaj, kakvog nema u samom centru grada i da na taj način učinimo izletište još atraktivnijim”, kazala nam je direktorica Turističke zajednice Tuzle Amra Jaganjac.

Svi adrenalinski sadržaji će biti postavljeni u blizini Doma prirode, uz aktivan video nadzor, kako bi se obezbijedila što bolja briga nad ovom opremom i kako bi nadležni spriječili nedolična ponašanja vandala i drugih neodgovornih osoba, koje nažalost često oštećuju javnu imovinu i mobilijar.

“Ponuda izletišta Ilinčica će zahvaljujući ovom projektu zasigurno biti dosta bogatija. Naime, u samoj užoj gradskoj jezgri ne postoje ovakvi adrenalinski parkovi i ovime će naše Tuzlanke i Tuzlaci, ali i oni koji posjećuju naš grad, imati više prilika za uživanje i biće raznovrsnija ponuda sadržaja za aktivno provođenje slobodnog vremena”, dodaje Jaganjac.

Ugovor o realizaciji projekta je vodeći partner, Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, potpisalo prošlog mjeseca i realizacija podrazumijeva aktivnosti koje se provode od 1. jula 2023. do 31. decembra 2024. godine.

Ranije poznato izletište Ilinčica u proteklom periodu je ponovno oživjelo, zahvaljujući angažmanu nadležnih i projektu “Panonsko-jadranska veza – PA.CON”, koji je okončan početkom ove godine, a sufinansiran iz sredstava EU IPA INTERREG programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore. Kroz ovaj projekat je revitalizirana Ilinčica i to sa veoma značajnim ulaganjem u infrastrukturu.

“Konkretno, obnovljen je Dom prirode, koji je sada objekat na korištenju cijeloj lokalnoj zajednici i već se u njemu organizuju edukacije, prezentacije, druženja i slično. Pored toga, postavljena je putna i turistička signalizacija, nova LED rasvjeta na pristupnom putu, uređeno je i opremljeno 16 mikro piknik lokacija, tri vidikovca te četiri kilometra pješačko-biciklističke staze. Također, postavljene su edukativne table koje prezentiraju floru i faunu izletišta, koje u velikoj mjeri pomažu edukativne posjete djece predškolskog i školskog uzrasta, nabavljeno je 20 bicikala koja su na raspolaganju za najam na Ilinčici te je uređen funkcionalan javni WC”, ističe Jaganjac.

Važna lokacija

Grad Tuzla je Ilinčicu prepoznao kao izuzetno važnu lokaciju, koja prije svega svim lokalnim građanima nosi i određenu emocionalnu vrijednost. Naime, mnogi imaju uspomene iz djetinjstva i mladosti koje vezuju upravo za ovo izletište.

Iz tog razloga je opredjeljenje Grada Tuzle bilo takvo da se Ilinčici da prioritet u smislu apliciranja na sredstva Evropske unije. Sada se realizuje drugi projekat, upravo sa fokusom na Ilinčicu, a u pripremi je i treći.

“Sve ovo je potaklo veliki broj građana da se vraćaju Ilinčici i da svoje slobodno vrijeme provode u ovom prelijepom šumskom ambijentu, koji i u ovim vrelim danima, kada je većina Tuzlaka i naših turista na plažama naših slanih panonskih jezera, ipak privlači određeni broj posjetilaca koji preferiraju nešto mirnije prirodno okruženje, koje je u samom centru grada i svima na dohvat ruke”, nadovezuje se Jaganjac.

Ilinčica je idealna lokacija za piknike, šetnje, biciklizam, trčanje ili jednostavno druženje i boravak u ugodnom šumskom ambijentu. Upravo zbog toga iz Turističke zajednice Tuzle turistima koji dolaze u grad soli prvenstveno zbog kupanja u panonskim jezerima, preporučuju da dio svog odmora provedu i u nešto drugačijem ambijentu Ilinčice.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE