Kalesija 23°

Tuzla: Srušena Špiritana, dimnjak ostaje! Tu će se graditi najveći šoping centar na Balkanu!


Intenzivan razvoj Tuzle, kako industrijski, tako i kulturni, prosvjetni i svaki drugi, počinje u vrijeme Austro-ugarske monarhije, na počeku prošloga vijeka. U Simin Hanu kod Tuzle, a poslije i u samoj Tuzli, izgrađena su postrojenja za proizvodnju soli, otvarani su rudnici uglja, pilane, izgrađene su pruge i putevi, prva električna centrala u sjeveroistočnoj Bosni…

U tu nisku objekata koji su decenijama bili znak prepoznavanja Tuzle valja uvrstiti i Špiritanu u Kreki. U vremenu koje je iza nas ovaj ogromni industrijski prostor mijenjao je namjenu i vlasnike. Posljednja adresa bila je Fabrika kvasca KVIN. Budući da se proizvodnja ugasila zgrada i zemljište koje je pripadalo Špiritani prodati su.

Kupac je bio vlasnik Binga Sead Džambić. Uslijedilo je rušenje Špiritane, jednog od posljednjih simbola Tuzle. Ostao je samo dimnjak visine oko 70 metara.
Kažu da je vlasnik riješio da ne ruši dimnjak, da će ga urediti kao reklamni pano, jer je vidljiv prilikom samog ulaza u Tuzlu,kao i sa drugih lokacija.Tuzlake trenutno najviše interesuje šta će se graditi na temeljima Špiritane.

Odmah da kažemo – gradit će se ogromni šoping centar, najveći na Balkanu, a podsjećao bi na SCS u Beču i AUPARK u Bratislavi. Inače, bečki SCS se smatra najvećim u Europi.

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE