Kalesija 24°

Švicarski glečeri u zadnje dvije godine manji za deset posto

Panel Švicarske akademije nauka oglasio se o dramatičnom ubrzanju topljenja glečera u toj alpskoj zemlji, koja je izgubila deset posto svog leda u samo dvije godine, nakon velikih ljetnih vrućina i male količine snijega tokom zime.

U Švicarskoj, gdje se nalazi oko 1.400 glečera, najviše u odnosu na bilo koju drugu zemlju u Evropi, tokom 2023. je nestalo četiri posto ukupnog volumena ledenjaka, što je drugi najveći pad u jednoj godini, pored smanjenja zapremine ledenjaka od šest posto u 2022, saopštila je Akademska komisija za posmatranje kriosfere.

“Ubrzanje topljenja je dramatično, budući da je za dvije godine izgubljeno onoliko leda koliko i između 1960. i 1990. godine”, navode iz akademske komisije.

Tim stručnjaka tvrdi da je “ogromni gubitak leda” uzrokovan blagim zimama s vrlo malom količinom snijega, koji pada na vrh glečera i štiti ih od izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti te visokim ljetnim temperaturama.

“Otapanje nekoliko metara leda je izmjereno u južnom Valaisu i dolini Engadin na nadmorskoj visini od 3.200 metara, gdje su glečeri donedavno održavali svoju ravnotežu”, saopćila je komisija.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

CLOSE
CLOSE