Kalesija 17°

Sutra počinje13. Festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop”

13. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop biće održan u Tuzli od 25. do 29. jula. Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti. Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umjetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.

Organizator Kaleidoskopa je Grad Tuzla, a suorganizatori Turistička zajednica grada Tuzle, JKP Panonica Tuzla i JU Centar za kulturu. U organizaciju festivala uključene su i tuzlanske omladinske organizacije, Vijeće mladih Grada Tuzle, Kuća plamena mira i predstavnici muzičke alternativne scene.

Na ovogodišnjem Kaleidoskopu biće održane brojne izložbe, koncerti, muzičke radionice,radionice plesa, Kaleidoskop art i street art, te brojni drugi događaji. Lokacije na kojima će se ovi kulturni događaji odvijati su: Kuća plamena mira, Atelje Ismet Mujezinović, Gradski parku, Međunarodna galerija portreta, Domu mladih i Park kod bivše Muzičke škole.

Na festivalu  će nastupiti 17 bendova: Black Winter, Pokora, Otpisani, Činčila, Nemesis, Burning Witches, War-Head, Jufkamental, Helem Nejse, Atheist Rep, Marko Louis, TBF, S-ALT, Ida Prester, Detour, Buč Kesidi i Rundek&Ekipa.

Festival će zvanično biti otvoren sutra u 19 sati izložbom „Arhetipični E-mancipal Design” autorice, profesorice Maje Dedić Hrvanović. Izložba će biti upriličena u  Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla. 

„Arhetip kao prauzrok, predstava, idejno ukorijenjen u tradiciji, oslobođen u postmodernom društvu je zapravo vizualiziran, simbolički grafički izraz u potrazi za vlastitim identitetom. Nesvjesni dio čovjekovog života nije ništa manje vidljiv kroz grafičku vizualizaciju arhetipa. Arhetipovi se manifestuju kao ideje, slike, tipografski znakovi i simboli unutarnje spoznaje”, izjavila je dr.sc. Emina Begović u svom kritičkom osvrtu na izložbu.
Maja Dedić Hrvanović je svoje radove izlagala na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini i regionu. U sklopu manifetscaije, a nakon otvaranja izložbe, prisutne će zabaviti bosanskohercegovački bend „Sunday Stories”.

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve događaje Festivala je besplatan.

federalna.ba 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv za “Kalesijske šampione znanja 2024”

Počela prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima

KUD “7.april” Vukovije Donje organizuje bajramski koncert

Ljeto donosi visoke temperature: Crveno upozorenje najavljeno za sutra

Odmor uz jakuzzi i saunu usred sela, pa još i kravu pomuzeš: Da, u B …

CLOSE
CLOSE