Kalesija 12°

Srbija kupuje u RS-u firme od strateškog značaja

Portal Biznisinfo navodi da su meta kompanije i javna preduzeća u Republici Srpskoj u oblasti energije, telekomunikacije i distribucije medijskog sadržaja

Srbija preuzima kompanije i javna preduzeća u Republici Srpskoj u oblastima koje su od strateškoj značaja, a to su energija, telekomunikacije i distribucija medijskog sadržaja. Ova preuzimanja dat će Srbiji veliku moć u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini, piše Biznisinfo.

Preuzimanja se vrše preko preduzeća koja su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i privatne kompanije u RS.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je prije nekoliko dana da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz BiH. Inače, Srbijagas je ušao na tržište BiH u martu kupovinom udjela u preduzeću Gas promet Istočno Sarajevo.

Srbija gas je preduzeće u državnom vlasništvu a ulazak na tržište BiH i preuzimanje kompanija naročito je važno zbog najavljene gasifikacije RS, izgradnjom kraka Turskog toka kojim će teći ruski plin. Krak ovog gasovoda trebao bi u BiH ući iz Srbije.

Osim toga, Srbija i RS sarađuju i na izgradnji energeskih kapaciteta, naročito na Drini. Nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS. Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović kazao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji EP RS. Istakao je i da su svi aranžmani po pitanju unapređenja poslovanja mogući, ali da Srbija i RS već imaju zajedničke projekte u ovoj oblasti.

No, ova informacija vjerovatno nije bez razloga puštena u javnost.

Osim energije, druga strateška oblast u kojoj se vrše preuzimanja jesu telekomunikacije i distribucija medijskog programa. Ova preuzimanja se vrše preko kompanije Mtel, odnosno njenog vlasnika Telekoma Srbija, koji je u vlasništvu države Srbije. U vlasništvu Telekoma odranije je Mtel, koji je akvizirao i sarajevsku firmu Logosoft. Krajem prošle godine Mtel je kupio Telrad net Bijeljina i banjalučki Blicnet.

Prije nekoliko dana Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je Mtelu kupovinu firme Elta-Kabel, vodećeg kablovskog operatera u RS. Ovom akvizicijom Mtel će preuzeti potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta te distribucije radio i TV programa u Republici Srpskoj. Izvor:   Biznisinfo

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE