Kalesija 21°

Spreman prototip vakcine za koronavirus, uskoro će se testirati na ljudima

Vakcina za koronavirus uskoro bi se mogla testirati na ljudima u Velikoj Britaniji, nakon što su rezultati testova obavljenih na miševima donijeli pozitivne rezultate.
Naučnici iz Imperial Univerziteta u Londonu kazali su kako bi ovi testovi mogli započeti za nekoliko mjeseci, kada dobiju finansijska sredstva za njih, prenosi Independent.

“Trenutno imamo prototip vakcine koju smo testirali na životinjama, a čiji su rezultati veoma ohrabrujući”, objasnio je dr. Robin Shattock za The Independent.

“Nadamo se da ćemo do ljeta dobiti finansijska sredstva kako bismo mogli preći na naredni nivo testiranja vakcine”, dodao je.
Veliki broj naučnika širom svijeta radi na otkrivanju lijeka za Covid-19 virus koji je zarazio više od 156.000 ljudi. Američki naučnici su već objavili poziv za volontere koji će učestvovati u prvim testiranjima vakcina, a kojima će se učešće u istraživanju platiti 1.100 dolara.

“To je zajednički trud”, objasnio je Shattock, komentarišući činjenicu da se naučnici širom svijeta bore za pronalazak lijeka: “Ne takmičimo se jedni protiv drugih, borimo se protiv virusa”.

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE