Kalesija

Skandalozno: Mladi političar SDS-a napadač na jedinog Bošnjaka u Gackom

Javnost u Bosni i Hercegovini bila je zgrožena nad činjenicom da je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet ef. Bilalić, inače jedini Bošnjak koji živi u ovom gradu, bio izvrgnut verbalnim uvredama, međutim skandaloznije i gnusnije od toga jeste činjenica da je jedan od obijesnih napadača političar, odnosno vijećnik Srpske demokratske stranke u Općinskom vijeću Gacko, i to vijećnik koji je po broju glasova na drugom mjestu.
Radi se o Aleksandru Ćeraniću, rođenom 1984. godine. Drugi napadač na imama je Blagoje Tepavčević.

Očito, mladi srpski političari u Gacku primjerom pokazuju kako se treba obračunavati sa Bošnjacima i kako treba napadati i vrijeđati imame. Kada ljudi koji nešto znače u lokalnoj zajednici, koji nose neku vrstu autoriteta i ugleda, stoje na čelu napada na Islamsku zajednicu i muslimane to izaziva još veću zabrinutost i cijelom slučaju daje veću težinu. Zanimljivo je sačekati reakciju SDS i stav o cijelom ovom događaju.

Naime, 13. oktobra 2011. godine, u 22 sata i 5 minuta, izvršen je fizički napad na glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet ef. Bilalića. Napad je u centru Gacka izvela grupa mladića, koja je imama prvo verbalno vrijeđala, a zatim su ga fizički pokušali izvući iz automobila. Nasilje nad glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Gacko, koji pokušava da svojim boravkom i radom u Gacku vrati nadu povratnicima u miran i siguran život, je udar na temeljne slobode i civilizacijske vrijednosti i državni organi ne bi smjeli ostati nijemi na ovakva brutalna djela mržnje. Ova djela nasilja su poruka imamima u povratničkim džematima da se pomire sa pritiscima i zastrašivanjem od strane onih koji žele da etnički očišćeni prostor BiH takav trajno ostane.

rijaset.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  CLOSE
  CLOSE