Kalesija 12°

Skandal u Srbiji: Kinezi prodaju lopte “Serbia” sa crtežom države bez Kosova i Metohije

Fudbalske lopte “Serbia” sa grbom i crtežom susjedne nam države bez Kosova i Metohije preplavile su srbijansko tržište! Iako izgled lopti krši Ustav ove države, one su neometano prošle srbijanske carinske službe prilikom uvoza iz Kine, gdje se proizvode.
Naočigled svih nadležnih inspekcija, sporne lopte mogu se kupiti u radnjama igračaka i lopti u svim kineskim tržnim centrima u Srbiji, piše list “Kurir”.


U kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu ekipa “Kurira” kupila je ovu loptu za 500 dinara (cca. 10 KM), a prodavci su zbunjeno naveli da ih nabavljaju od zemljaka koji ih iz Kine uvozi na veliko.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije navode da je tržišnoj inspekciji već naloženo da provjeri ovaj slučaj, koji ukazuje na nezakonitu upotrebu državnog grba i neistiniti prikaz teritorije države.

“Inspekcija će primijeniti sve potrebne mjere, koje uključuju i zabranu prometa ovog proizvoda. Propisana novčana kazna za ovaj prekršaj kreće se od 20.000 do milion dinara, a može se izreći zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine”, kažu u ovom srbijanskom ministarstvu.

Ne samo da lopte imaju lažnu mapu već zbunjuju i svojim izgledom – nisu okrugle. U najmanju ruku su jajaste i sa njima bi prije mogao da se igra ragbi nego fudbal, piše “Kurir”, te konstatuje:

“Ako bi je tapnuli na jednom mjestu, odskočila bi tri metra u stranu. Što bi se reklo, koliko para – toliko i muzike”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE