Kalesija 24°

Sezona je prehlada: Lovorom se borite protiv kašlja i grlobolje

Lovorov list svima je lako dostupan, a njegovo djelovanje je protuupalno i antiseptičko.

U našim krajevima lovorov list se najviše koristi kao začin i dodatak jelima zbog ugodnog mirisa te arome. No to mu nije jedina namjena. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a za njegove benefite znalo se još od doba starih Rimljana. Olakšava probavu, pomaže kod bolesti dišnog sistema, menstrualnih problema, smanjuje nesanicu, nervozu i stres te stimulira imunološki sistem.

Svježi listovi sadrže vitamin A, C, vitamine B kompleksa te brojne minerale – kalcij, mangan, željezo, selenij, cink i magnezij.

Tokom ovog perioda smjene godišnjih doba i fluktuirajućih vanjskih temperatura česte su prehlade i viroze, a dobro je znati da je lovor i tu od koristi. Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa. Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a korisno je i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza, prenosi ordinacija.hr.

ČAJ OD LOVORA

Tri lovorova lista (svježa ili suha) natrgajte na komadić ili sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Ostavite još 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunovog soka i 1-2 kašike domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno.

LOVOROV SIRUP

6 svježih ili 8 suhih listova lovora prelijte s 2,5 dcl zakipjele vode. Poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu procijedite. Dodajte smeđi šećer (ili med), miješajte dok se ne otopi pa iscijedite jedan limun. Uzimajte 1-3 kašike sirupa dnevno. Sirup čuvajte u frižideru u staklenoj bočici do nekoliko dana.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

CLOSE
CLOSE