Kalesija 34°

Samo 30 minuta dnevno: Šest razloga zašto biste jutro trebali započeti šetnjom

Bilo da se radi o odlasku na posao ili šetnji po kvartu, započinjanje dana kratkom šetnjom može ponuditi niz zdravstvenih benefita.

Prije svake šetnje, poželjno je rastegnuti se i piti vodu kako bi ostali hidrirani. Vrijeme doručka planirajte prema vlastitom osjećaju. Nekim ljudima će više odgovarati da šetaju siti dok će drugima biti lakše ako im je želudac prazan.

Više energije

Ukoliko dan započnete šetnjom to vam može dati više energije za obavljanje drugih obaveza tokom dana. Studije pokazuju da su odrasle osobe koje su hodale 20 minuta na otvorenom, imale više energije od onih koje su hodale 20 minuta u zatvorenom prostoru.

Bolje raspoloženje

Šetnja će vam pomoći da se bolje osjećate. Prema Healthlineu, podići će vam raspoloženje što ujedno smanjuje stres, tjeskobu i umor. Također, pomaže u ublažavanju simptoma depresije.

Pomaže u gubitku kilograma

Jutarnja šetnja može vam pomoći da izgubite kilograme. Prosječna šetnja od 30 minuta može pomoći u gubitku i do 150 kalorija. Što je odlična aktivnost za one koje nisu u mogućnosti raditi intenzivnije fizičke aktivnosti.

Poboljšava vaše zdravlje

Šetnja pomaže u jačanju imuniteta, ali i kod prevencije ozbiljnih zdravstvenih stanja. Šetnja koja traje 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19 posto, a pomaže i osobama oboljelih od dijabetesa je snižava razinu šećera u krvi.

Jačanje mišiće

Trening koji uključuje jačanje mišića na nogama zna biti vrlo zahtjevan. Stoga, ako želite ojačati svoje mišiće na nogama, to možete postići i s hodanjem. Umjereni ili brži tempo bit će sasvim dovoljni za jačanje mišića. Također, možete isprobati i šetnje uzbrdo ili nizbrdo.

Bolji san

Jutarnja šetnja može vam pomoći da bolje spavate. Ljudi koji su vježbali ujutro imali su bolju kvalitetu sna noću od osoba koje se odlučuju za večernje šetnje.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

Javni poziv za dodjelu sredstava na ime podrške projektima organizaci …

CLOSE
CLOSE