Kalesija 21°

Salko Zildžić pušten iz pritvora u Srbiji, slobodan je čovjek do poziva na izdržavanje kazne u BiH

Federalni zastupnik Salko Zildžić pušten je iz pritvora u Srbiji nakon što je Viši sud u Užicu prihvatio sporazum o priznanju krivice. On će godinu dana, na koliko je osuđen, morati provesti u kućnom pritvoru, ukoliko ne otkupi kaznu, što je zakonska mogućnost u Bosni i Hercegovini.

Zildžić je pušten na slobodu i za Srbiju je on slobodan čovjek te se bez pratnje policije vratio u Bosnu i Hercegovinu. Kako to zakonski propisi nalažu, on će biti na slobodi sve dok od domaćeg suda ne dobije poziv za izdržavanje kazne, a što je godinu dana kućnog pritvora uz korištenje elektronskog nadzora – nanogice.

Prema propisima u BiH, Zildžić ima mogućnost da otkupi zatvorsku kaznu, sve dok je u rasponu do godinu dana, što je slučaj kod Zildžića. U FBiH otkup jednog dana zatvora košta 100 KM, što bi značilo da će za jednu godinu morati platiti 36.500 KM, međutim sudovi u BiH su u prošlosti znali donositi odluke prema kojima bi otkup bio manji od predviđenog, u zavisnosti od finansijske situacije.

Zastupnik u Parlamentu FBiH je uhapšen prije sedam dana na graničnom prijelazu Bajina Bašta nakon što je u njegovom automobilu pronađen pištolj i dva okvira od 15 metaka. Određen mu je jednomjesečni pritvor zbog nedozvoljenog držanja i prometa oružjem, no sklopio je dogovor s užičkim sudom.

Osim toga, iz Ministarstva sigurnosti BiH su saopćili da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prijelazu kod Zildžića pronašli počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). Međutim, legitimacija navodno nije prava što ostavlja prostor za sumnju na počinjenje još jednog krivičnog djela, a to je krivotvorenje službene isprave.

Predsjednik BOSS-a i advokat Mirnes Ajanović tvrdi da će Salki Zildžiću sporazumnim priznanjem krivice prestati mandat zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Zildžiću, zaključenjem sporazuma u Srbiji o priznanju krivice na kaznu zatvora od jedne godine (bez obzira što se u medijima navodi da je riječ o kućnom pritvoru) shodno odredbi člana 1.10 tačka 4. Izbornog zakona prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH”, naglasio je.Prema njegovim riječima, nebitno je da li će tražiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom, jer je propisano danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE