Kalesija 21°

Safet Sušić: “Imamo dizel igrače”


Selektora fudbalske selekcije BiH Safeta Sušica francuski novinari proglasili su najboljim igračem PSG-a svih vremena, a u anketi UEFA-e Pape je izabran za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine u posljednjih 50 godina.

“Bilo je mnogo igrača koji su bili dobri, a mene su izabrali novinari i ne razmišljam baš previše o tome. Međutim, nije čovjeku svejedno, jer kada se sjetim svih igrača koji su igrali za PSG osjetim zadovoljstvo”, kaže Sušić, koji je svjestan kako je izgubio na popularnosti u BiH otkako je preuzeo selektorsku funkciju.

“Da, izgubio sam i svjesno sam ušao u taj rizik. Međutim, odluku nisam odmah donio. Zvali su mene i prije 10-12 godina, ali ovaj put se sve bilo poklopilo i rekao sam – što da ne, ali sam znao da je riskantno. Znao sam da ću izgubiti puno ako ne uspijem u nečemu, jer od mene su napravili, ipak, neku legendu i nije mi svjedeno”, kazao je Safet Sušić za magazin Dani.

Ali selektor sada ima druge brige, kako dočekati i savladati Rumune, te kako vratiti atmosferu u reprezentaciju zbog neodlaska nekih reprezentativaca u SAD. Sušica nije naljutio samo Begović, već i Senijad Rjričić te Safet Nadarević. Ibričić je nekoliko dana poslije utakmice u Atlanti automobilom putovao u Split, kako bi odigrao desetak minuta na rođendanu Hajduka, a Nadarević je iako zbog povrede nije putovao u Atlantu, nastupio za svoj klub.

“Sve ja to znam. Išao sam u Fudbalski savez poslije utakmice turskog prvenstva, kako bih prikupio informacije. Sve znam. Međutim, ne bih htio da prije vremena donosim bilo kakve odluke, jer želim imati dobru ekipu, ali i klupu, pogotovo u utakmici protiv Rumuna. koja nam po svemu može biti ključna”, kaže Sušić i dodaje kako atmosfera zbog posljednjih dešavanja u reprezentaciji ipak nije poljuljana, naprotiv…

“Ne, ne, ne – atmosfera je čak i bolja nego prije, jer igrači koji su bili u Atlanti su postali svjesni nekih stvari. Još smo se više približili.”

Sušića smo upitali da li su se onda možda igrači koji su bili u Atlanti udaljili od onih koji nisu putovali, s obzirom na to da su u nekim izjavama za medije potencirali – ako može Džeko, zašto ne bih mogao i ja…

“Moja je stvar koga ću ja pustiti, a koga ne. Sve što se tiče igraća tiče se mene. Džeko niti jednog trena nije rekao da on neće ili ne može igrati i doći. Poslao mi je broj od Roberta Mancinija i ja sam ga direktno zvao da mu kažem da Džeko mora doći. Međutim, onda sam pogledao utakmicu protiv Birminghama u kojoj su igrali 1:1 i vidio sam da se Edin muči u ekipi i da mu treba vremena da se uklopi. Razmišljao sam šta da napravim i odlučio sam da mu kažem, ako želi da dođe igrati utakmicu – OK, a ako misli da će zbog toga naštetiti sebi i svojoj ekipi da ne dolazi. Onda je Džeko rekao da bi možda bolje bilo da se malo uigra sa Citvjem kako bi bio spremniji za Rumuniju, ali nije rekao da ne može da dođe.

Engleski klubovi su tu malo nekorektni. Naime, oni su obavezni njega pustiti na okupljanje, ali nisu obavezni dopustiti mu odlazak u Sarajevo da preda dokumente za vizu. Jedino rješenje je bilo da Džeko dođe u Sarajevo poslije utakmice sa Birminghamom da vadi vizu pa da onda dođe ponedjeljak navečer u
Atlantu i onda da se vrati da igra sa Unitedom. Za razliku od Džeke Ibričić je znao onog dana kad sam ga zvao da neće doći.”

Selektor tvrdi kako uopće ne sumnja u objašnjenje Borisa Pandže da je izgubio pasoš, jer…

“Ne sumnjam, to je provjereno. Desio se nesporazum. Pandža je dobio obavještenje da su mu pasoš poslali iz Američke ambasade i on je išao od pošte do pošte i tražio, ali ono nije ni bilo poslato.”

U februarskom FIFA terminu sve evropske reprezentacije igrale su utakmice na Starom kontinentu, samo je naša selekcija putovala hiljade kilometara daleko. Sušić tvrdi da nije imao izbora i ponovo bi uradio isto…

Ponovo bi u Atlantu

“Da su mi dali pet ekipa da izaberem naravno da bih izabrao neku bližu. Međutim, jedina druga opcija je bila Bolivija u Antalivi. Protiv Poljske smo igrah u Turskoj i uopće nije bilo gledalaca i zato sam se odlučio otići u Ameriku i nije mi žao. Ambijent na utakmici je bio fenomenalan. Bilo je 20.000 Bosanaca i Hercegovaca, koji su napravili spektakl. Sutra, da opet treba putovati u Ameriku, ja bih opet išao. Meni je ova utakmica pokazala nake stvari. Pokazala mi je na koga mogu računati za Rumuniju. Dalje, dobili smo Bešića koji sada ima velike šanse da nastupi u meču protiv Rumunije. On je mlad i trebao je maksimalno igrati pola sata, ali silom prilika je odigrao cijelu utakmicu i bio sjajan. I na kraju, ovo je posljednja provjera za kvalifikacije, a igralo je osam igrača koji će sigurno nastupiti protiv Rumunije.”

Selektorov problem, uprkos vjerovanjima, nisu ni Begović, ni Nadarević, Ibričić ili Džeko. Sušićev najveći problem je ko na lijevu stranu terena, te igrač koji je putovao u Atlantu – Zvjezdan Misimović.

“Treba pronaći nekog ko će igrati na lijevoj strani, jer Salihović je suspendovan još ovu utakmicu. To još nismo odlučili, a jako nam je bitan i Misimović. Istina, lijevo imamo Lulica, ali i dalje tražimo rješenje.”

Selektor je najavio kako će za kvalifikacije na spisku biti nekih novih, a zapravo starih imena. Otkrio nam, nazvanično, kako će pozivi vjerovatno biti upućeni Sanelu Jahiću i Erminu Zecu, koji nisu bili na spisku za Atlantu.

“I prije ove utakmice sam najavio da bi moglo biti promjena. Jahić bi se mogao vratiti, dobro igra. A tu je i Zec, koji zna dati gol i često je u šansi. A naći ću ja i rješenje za tu lijevu stranu”, optimistično je najavio Sušić, koji ne zamjera igračima poraz od Meksika.

“Igralo se pred velikim brojem gledalaca, a takvih utakmica imaš samo desetak tokom karijere. Međutim, atmosfera nije razlog poraza, već splet nesretnih okolnosti. Prvi gol sigurno nije bio penal, a drugi gol je čisti peh. Mujdža je htio najbolje, ali je udario loptu kramponima i primili smo gol – takve stvari se dešavaju.

Mensur je sagnuo glavu poslije, jer mu je bilo krivo, ali sam mu rekao da mora dići pogled i krenuti dalje. To se desi i dešavat će se, ali ono što treba shvatiti je da smo igrali protiv dosta jake selekcije, sličnoj Portugalu, a mi protiv malih i okretnih igrača ne igramo dobro, jer imamo dizel igrače, kojima treba malo više da upale. Pojedinci se moraju brže oslobađati lopte i kada to shvate bolje ćemo igrati”, smatra selektor, koji će pokušati u budućnosti spriječiti slična dešavanja.

“Ovo je vanredna situacija koja se rijetko dešava, ali ja tu najmanje krivim igrače, s obzirom da smatram kako su imali veliki pritisak od klubova jer se išlo daleko. Da se igralo bliže bilo bi drugačije i uvjeren sam da bi se svi, osim možda Begovića, odazvali da se igralo u Evropi. Međutim, ono što me brine je situacija u Savezu i šta će se dešavati poslije utakmice sa Rumunijom”, priznaje Sušić strah od najavljene suspenzije, ali traži od nas da ga ne opterećujemo takvim stvarima, jer njegova briga je teren.

24sata.info

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE