Kalesija 21°

Rođena njemačka pijanistkinja Klara Shuman, umro njemački filozof Ludwig Feurebach….

– 1788. Američki kongres proglasio je New York za glavni grad Federacije Sjedinjenih Američkih Država.
new_york_1
– 1819. Rođena njemačka pijanistkinja Klara Shuman, koja je koncertnu karijeru počela u devetoj godini i postala jedan od najvećih klavirskih majstorica 19. stoljeća.

– 1872. U Rechenbergu umro njemački filozof Ludwig Feurebach. Znamenit je po kritici Hegelove filozofije idealizma i religije, a utjecao je na oblikovanje Marxovih i Egelsovih materijaliostičkih nazora.

– 1877. U Vukovaru se rodio organski kemičar Lavoslav Ružička. Nobelovu nagradu za kemiju za svoj rad na polimetilenima i višim terpentinima dobio je 1939. godine.

– 1882. Tijekom Egipatskog ustanka britanske trupe porazile su egipatsku vojsku kod Tel el Kebira i nastavile osvajanje Egipta i Sudana.

– 1971. U newyorškom zatvoru Atika poginuo 31 zatvorenik i 11 zatvorskih čuvara kada su pripadnici američke policije i Nacionalne garde intervenirali da smire petodnevnu pobunu u zatvoru.

– 1999. U četvrtoj velikoj, od serije eksplozija koje su dvije nedjelje potresale Moskvu, srušena je stambena zgrada, a poginulo 118 ljudi.

– 2000. Naturalizirani Amerikanac tajvanskog podrijetla Ven Ho Li, istraživač u vladi SAD-a pušten je iz zatvora uz ispriku sudije. On je u samici proveo devet mjeseci, zbog optužbi američke vlade da predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu

CLOSE
CLOSE