Kalesija 27°

Promocija knjige “Majka Hatidža” 1. jula u Kalesiji

U organizaciji Udruženja”Snaga nezavisne žene” Kalesija održat će se promocija knjige “Majka Hatidža” autorice Esnefe Smajlović Muhić. Iz pomenutog Udruženja kažu da promociju organizuju kako bi dostojanstveno i adekvatno obilježile dane koji su pred nama.

“Kada je Srebrenica u pitanju osim duševne boli, solidarnosti, suosjećanja, tihe patnje možemo dati svoj doprinos na način da se Srebrenica pamti, da naša djeca i omladina znaju šta nam se desilo, od strane koga i da ne dopustimo da se ikad ponovi. Kada je u pitanju Srebrenica mišljenja smo da bez obzira na sve politike koje su oko nas, kada je u pitanju Srebrenica tu trebamo i moramo biti jedinstveni, moramo pomoći tim majkama, ženama koje su izgubile svoje najmilije. Od svih žena njihova borba je najteža, najveća, one traže kosti svoje djece koji su dali živote za našu državu. Naša moralna dužnost je da im budemo podrška u svakom smislu. ” kaže predsjednica Udruženja Snaga nezavisne žene.

Planirana promocija bit će održana u Gradskoj biblioteci Kalesija 01.7.2021. u 18:00 sati.

U knjizi je prikazan život od rođenja do preseljenja na Ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović. Svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu u ovoj knjizi. Knjiga je naučno, historijski-hronološki dokument u kojoj je prikazana slika agresije na Srebrenicu 92., 93., 94., kao i pad Srebrenice 11. juli 1995. godine, organizovanje majki u udruženja po dolasku na slobodnu teritoriju, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže.

Svi događaji su potkrijepljeni vjerodostojnim dokumentima i materijalom Haškog tribunala.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE