Kalesija 27°

Projekt nije etički upitan: Naučnici će u svinjama uzgajati ljudske organe za transplantaciju

Naučnici su otkrili mogućnost stvaranja himeričkih životinja koje posjeduju organe koji pripadaju drugoj vrsti, na način da ubrizgaju matične stanice embrija u krv životinje.

Istraživači sa tokijskog univerziteta već su ranije ubrizgavanjem matičnih stanica štakora u embrije miševa, postigli njihovu genetičku mutaciju koja im ne dopušta razvijanje vlastitih organa, postižući tako miševe sa štakorskim organima. Ti istraživači sad tvrde da bi se ista tehnika mogla primijeniti na svinje, i tako omogućiti da svinje uzgoje ljudske organe iz njihovih matičnih stanica, prenosi Index.

Metoda bi se koristila za razvoj organa za transplantaciju, a korištenje pacijentovih matičnih stanica moglo bi drastično reducirati rizik od odbacivanja transplantiranih organa. Ujedno bi omogućila i veliku količinu organa koji bi se mogli donirati. Trenutno u svijetu vlada velika nestašica organa za transplantaciju, a ovim bi otkrićem u roku od pet godina problem mogao biti riješen, ukoliko bi se tehnika provodila u laboratorijima širom svijeta.

Profesor Hiromitsu Nakauchi, upravitelj centra za molekularnu biologiju sa Univerziteta u Tokiju, rekao je da je glavni cilj istraživanja “stvoriti ljudske organe iz inducirane pluripotentne matične stanice”, javlja The Telegraph.

Osim toga, naglašava se kako projekt nema dimenziju etične i moralne upitnosti, jer se neće stvarati umjetne stanice embrija, već će se otkriće koristiti isključivo u svrhu transplantacije i uzgoja vitalnih organa.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE