Kalesija

Problemi kalesijskih proizvođača mlijeka: Zbog bivšeg načelnika Jukanovića najavljuju proteste pred Ambasadom Švicarske

Omer Omerović i Mustafa Đedović: Kako doći do zarađenih para?
Omer Omerović i Mustafa Đedović: Kako doći do zarađenih para?

Omer Omerović ima 120 grla, od čega je 40 muznih krava. Zbog problema sa isporukom mlijeka danas proizvodi samo 370 litara mlijeka dnevno, a nekad je proizvodio 700 litara.

– S obzirom na problem sa isporukom mlijeka, kravama dajem manje hrane, samo da ih održavam u zivotu. Nekad se zna desiti i da prolijemo mlijeko, kazivao nam je Omer Omerović.
Njemu firma „SVDC“ duguje 26 hiljada maraka, 16 hiljada je dug iz prošle godine, a 10 hiljada su mu ostali dužni i ove godine.

Uz to, nedavno su im i otkazali preuzimanje mlijeka.

– Od Branka, uposlenika SVDC-a, koji vodi posao u mljekari Bjanka , 8. jula u pet sati ujutro, sam dobio SMS poruku u kojoj mi kaže da se snađem negdje za mlijeko jer ga oni ne mogu preuzeti zbog štrajka, priča Omer Omerović.

On nije jedini koji ima problema sa SVDC-om. U sličnoj situaciji je i Mustafa Đedović, Amir Halilović, Meho Đedović i mnogi drugi.

—Mustafi Đedoviću duguju 14 hiljada maraka, Amiru Haliloviću 12, Mehi Đedoviću 5 hiljada, a mještanima Brda koji su kod Mehe Đedovića nosili mlijeko na otkupnu stanicu duguje se oko 9 hiljada maraka. Oni su i podnijeli tužbu protiv firme „SVDC“. Uskoro će i prvo ročište.

Enver Jukanović: Glavni krivac?
Enver Jukanović: Glavni krivac?

Za situaciju u kojoj se nalaze najviše optužuju bivšeg kalesijskog načelnika Envera Jukanovića, aktuelnog direktora Aerodoma Tuzla, izvjesnog Hartena Egarta, Nijemca koji obavlja funkciju direktora u SVDC-u, i na švicarskog ambasadora u BiH.

– U ratu nisam bježao od četnika kao što sad bježim od ljudi kojima sam dužan. Obećao sam im vratiti dug, računajući da će mi SVDC vratiti dug i na vrijeme plaćati mlijeko, ali oni su me doveli u takvu situaciju da razmišljam i o samoubistvu. Jer, šta da radim, od jutra do mraka sam u štali, na njivi ili u traktoru, i sad neko dođe pravi me budalom. Ići ću i u Sarajevo pred Švicarsku ambasadu da tamo štrajkujem. Švicarski ambasador je dolazio u Kalesiju, dolazio je i u moju štalu. Zbog njega sam vjerovao da je ovo ozbiljan projekat, da su ovo ozbiljni ljudi. Uostalom, on ih je svojim dolaskom i podržao. Nije valjda i on u talu s njima, kaže Mustafa Đedović.

—Sve je počelo još dok je Enver Jukanović bio načelnik općine Kalesija. Za vrijeme svoga mandata često je išao na službeni put u Švicarsku, a i Švicarci su dolazili u Kalesiju, sve u cilju otvaranja mljekare u Kalesiji, kako se tada govorilo. Po isteku Jukanovićevog mandata osnovana je firma „SVDC“, u kojoj suvlasništvo ima i Jukanović. U čitav projekat je uključen i švicarski general u penziji Piter Arbenc.

Kada smo Envera Jukanovića kontaktirali i željeli da ćujemo njegovu stranu priče, on nije bio raspoložen da se o tome piše po medijima.

– Iz Švicarske će čovjek doći polovicom avgusta i donijeti pare. Nije dobro da se piše o tome jer to gospodina Arbenca može iziritirati. Bilo bi dobro da se strpe još malo. Trebamo biti korektni prema ovim ljudima jer oni vode ovaj projekat, ali im nažalost niko u ovoj državi nije pomogao, kazivao nam je Jukanović.

No, mljekari kojima se duguje ne vjeruju u ovu priču.

– Ne hrabri nas ta priča da će Arbenc donijeti pare. Pa on nam je lično rekao da je i sam ljuti jer je obezbijedio 650 hiljada švicarskih franaka donatorskih sredstava, ali da opet firma ne može da posluje kako treba. Zbog toga je rekao da više neće davati pare, kazao nam je Omer Omerović.

Da bi naplatio bar dio duga, Omerović je tražio da mu firma SVDC proda automobil „pežo“ za 16 hiljada KM, koliko mu duguju od prošle godine, iako auto ni približno toliko ne vrijedi.

– Meni nisu dali za 16 hiljada maraka, a dali su ga Branku za 7 hiljada maraka, i to da im otplati do Nove godine. Ovo mi sve govori da oni nama ne žele da plate, priča ogorčeno Omerović.

Mustafa Đedović i ostali kalesijski mljekari tvrde da ovdje ima posla i za Interpol.

– S obzirom da su u sve ovo, uz Jukanovića, umiješani i Nijemci i Švicarci, te da su dolazile para iz vana, a da se ipak nama koji smo isporučivali mlijeko duguje, mislim da tu ima posla i za Interpol. Uostalom, do kraja 2010. godine mlijeko je fakturisala „Bjanka“, a od tada fakturiše novoosnovana firma „Hans Valter“, čiji je direktor, kako sam čuo, supruga Envera Jukanovića. Uz to, Egart je zabranio Šefiki Huremović, uposlenici SVDC-a, da im daje bilo kakav papir o potraživanjima, kazivao je Mustafa Đedović.

Ne znamo da li će se Interpol ovim slučajem baviti, ali će na Općinskom sudu Kalesija 12. avgusta biti prvo ročište u vezi sa tužbom koju su Meho Đedović i ostali podnijeli protiv firme „SVDC“.

Kalesijske Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE