Kalesija 22°

Prije 31 godinu vojska RS-a zapalila je sarajevsku Vijećnicu uništivši dva miliona knjiga

Na današnji dan prije 31 godinu, u noći s 25. na 26. august 1992. godine granate ispaljene s položaja vojske RS-a izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica, jedan od simbola grada.

Jedan od najreprezentativnijih i najljepših objekata iz perioda austrougarske vladavine tokom opsade Sarajeva više puta je granatiran, a 25. augusta ‘92. granata ispaljena sa agresorskih položaja izazvala je požar u kojem je u potpunosti izgorjela unutrašnjost objekta.

U samo nekoliko sati uništeno je oko 80 posto bibliotečkog fonda, nepovratno je uništeno preko dva miliona knjiga, a skoro 700 unikatnih rukopisa nestalo je te noći u plamenu.

Iako su građani i zaposlenici pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je gotovo pa nemoguće kontrolisati, a dodatni problem predstavljala je i konstantna snajperska paljba s položaja vojske RS-a na brdima oko Sarajeva.

Vijećnica je nakon rata obnovljena i ponovno svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Svi dijelovi Vijećnice urađeni su prema pronađenim arhivskim dokumentima i fotografijama njenog ranijeg izgleda.

Prvi put je zvanično otvorena 20. aprila 1896. godine kao jedan od simbola grada, što je ostala do danas.

U zgradi je prvobitno bilo sjedište uprave i administracije Sarajeva. Tu funkciju je imala do 1949. godine, a u daljnim godinama po završetku Drugog svjetskog rata, postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE