Kalesija -1°

Pretjerali ste s hranom? Ovo su četiri čaja koji će vam pomoći u oporavku

Teško je odoljeti prazničnoj trpezi, posebno roštilju, a nakon proslave 1. maja treba nam nešto da “oporavimo” organizam. No, pojedine vrste čajeva mogu vam pomoći pri oporavku organizma od “teške hrane”.

Poznato je da su biljni čajevi svojevrsni lijekovi za određena zdravstvena stanja, ali su odlični i za detoksikaciju organizma nakon kojih ćete se ubrzo osjećati bolje. Preporučuje se da ih pijete dok su mlaki, jer vrući mogu naštetiti vašem želucu.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je zbog svog blagog okusa jedan od popularnijih čajeva, a ljudi ga vrlo često konzumiraju kada imaju probavne smetnje. Ovaj čaj umiruje cijeli probavni sistem, a ublažava nadutost i žgaravicu. Osim toga umiruje i razne upale i grčeve, a posebno se preporučuje ukoliko ste pretjerali s konzumacijom gaziranih pića.

Čaj od mente

Čaj od mente također je jedan od najčešćih čajeva koji se preporučuju ukoliko imate problema s probavom. Osim što radi na probavljanju hrane, on i osvježava organizam. Odličan je za ublažavanje želučane kiseline. Poput čaja od kamilice, on smanjuje grčeve i nadutost.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira pomaže kod mučnina i upala. Svojim dejstvima jača rad imuniteta i ubrzava metabolizam. Ukoliko nemate čaj od đumbira, možete koristiti i svježi ili mljeveni đumbir, tako što ćete ga dodati u neki drugi čaj. On se posebno preporučuje ukoliko ste pretjerali s konzumacijom tijesta.

Zeleni čaj

Zeleni čaj poznat je po tome što ga mnogi piju kada žele napraviti detoksikaciju organizma. Osim što ubrzava metabolizam, odličan je saveznik u skidanju masnih naslaga. Obiluje antioksidansima, budi organizam i daje energiju, a preporučuje se da ga pijete ukoliko ste jeli masniju hranu.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  Servisne informacije iz Živinica (11. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE