Kalesija 23°

Presuda u seks-aferi “Pravni fakultet”: Jasmin Mašić kriv, profesori Lučić i Golić nisu?!


Jasmin Mašić, vozač pri Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona kriv je što „od septembra mjeseca 2003. godine do početka mjeseca septembra 2008. godine radi ostvarivanja koristi za sebe Duta Korneliju i Morankić Sandru slao Hotel “Tuzla” i ugostiteljski objekat ´Jet Star´ u Živinicama, a Morankić Sandru odveo i u stan u naselju Senjak, gdje su navedene osobe profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenje Tuzla, Lučić Zdravku, Golić Bajru i Sanjinu Omanoviću, pružale seksualne usluge za novac, a zauzvrat je od navedenih profesora dobijao ispitna pitanja koja je predavao studentima Pravnog fakulteta, Odjeljenja u Tuzli.“

Lučić i Golić

Jasmin Mašić također je kriv što je „od početka novembra 2007. godine do mjeseca januara 2008. godine u Tuzli, radi ostvarivanja koristi za sebe, tri ili četiri puta Zoljić Jovanu vodio u Hotel “Tuzla” u Tuzli, da bi pružala seksualne usluge profesoru Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenje u Tuzli, Golić Bajri, obećavajući joj da će joj pomoći da položi ispit iz predmeta Ekonomske osnove države i prava, a zauzvrat je od profesora Golić Bajre dobijao ispitna pitanja koja je prodavao studentima Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenje u Tuzli.“

Obrazovno-pravosudni skandal

Tako glasi početak presude Kantonalnog suda u Tuzli donešene 25. oktobra 2010. godine. Bjelodano je da su profesori Pravnog fakulteta, koji još uvijek predaju!, seksualne usluge plaćali – ispitima!

Presuda u cijelosti!

Ovaj veliki skandal univerzitetskog obrazovanja pretvorio se kasnije i u pravosudni skandal: Kako to da je neko kriv za navođenje na prostituciju, a ljudi koji su seksualne usluge plaćali ispitima i dalje rade na fakultetu, a imena su im jasno spomenuta u presudi?
Profesori su se na dugotrajnom suđenju Mašiću, koje je proteklo u pravnim začkoljicama i osporavanjima, pojavljivali kao – svjedoci! Svjedoci Mašićeve prevare u kojoj su, pak, bili saučesnici.

Ispit – spolni odnos s profesorom

U presudi Mašiću, koju čitateljima u cjelosti stavljamo na raspolaganje, prema iskazima svjedoka koje je sud u potpunosti uvažio, apsolutno je jasno da su profesori seksualnim uslugama studentica, preko Mašića naplaćivali ispite.
„Svjedokinja Zoljić Jovana je svjedočila da je upisala Pravni fakultet u Sarajevu, Odjeljenje u Tuzli, da je optuženog [Mašića, op. a.] upoznala u jednom kafiću, možda prije 2 godine, ne zna tačno, kada je bila sa prijateljicom Šejlom Ledenko, koja također studira pravo. Razgovarali su da ima profesora kod koji se malo teže položi, da se može srediti, da se ne mora baš sve učiti, a sredi se tako što se plati ispit ili se pak imaju spolni odnosi s profesorom. Navela je da se ispit može platiti Jasku, Jasminu. Sa Mašić Jasminom je postigla dogovor u vezi ekonomije, u vezi profesora Golića. Do tog dogovora je došlo dok je sjedila sa optuženim na piću i pričala mu kako ju je strah u vezi sa ispitom iz predmeta Ekonomija, pa joj je on rekao da se ne sekira ali ništa konkretno.
Po dogovoru optuženi je odveo kod profesora Bajre Golića, u sobu u hotelu Tuzla, a kasnije je došao po nju. Prvo su pričali, vodili razgovore, a nakon toga imali spolne odnose. Sastali su se ukupno 3 ili 4 puta…“
Druga svjedokinja, Šejla Ledenko također je potvrdila da je imala „seksualne odnose s profesorom Zdravkom Lučićem da bi položila predmet Ekonomija”.
Uz mnoštvo detalja, u presudi je jasno dokazano da su profesori Mašiću davali na papirima ispitna pitanja, a on mi je zauzvrat obezbjeđivao prostitutke.

Šta će uraditi nova vlast?

Suđenju Mašiću uvijek je pratilo iščuđavanje da profesori nisu ni za šta optuženi. Tužiteljica Dijana Milić godinama je vodila istragu, uz mnoge opstrukcije od viših pravosudnih instanci, da bi na kraju bila suspendovana zbog navodnog navođenja svjedoka.
Međutim, po nekima, Milićka je i više nego zaslužna za to što su profesori na fakultetu, a ne u zatvoru.
Mediji su godinama izvještavali, organizacije osuđivale, analitičari analizirali, a Golić i Lučić i dalje predaju na fakultetima. Ko zna kako sada ocjenjuju na ispitima i kako ucjenjuje studentice.
Istragu je na kraju preuzela državna policijska agencija SIPA, ali, po nekim špekulacijama, sve bi moglo pasti zbog proceduralnih grešaka. Međutim, nijednom pravosudnom tijelu niko ne može spriječiti put da ponovo otvori istragu.
Nova kantonalna vlast, u čijoj je nadležnosti Pravni fakultet u Sarajevu, još uvijek ništa konkretno nije poduzelo. Na prošloj sjednici zastupnik Naše stranke Peđa Kojović na sjednici Skupštine Kantona predlagao je uvođenje prinudne uprave na Pravni fakultetu.
“Mi smatramo da sve profesore koji su, kako je sud utvrdio, za seks i novac prodavali prolazne ocjene treba najstrože kazniti i odstraniti iz obrazovnog sistema u BiH i tako pružiti mogućnost akademskoj zajednici šansu da sa sebe skine moralnu ljagu koju joj ovi i ovakvi uposlenici nanose. Ako je premijer Musić zaista mislio ono što je o borbi protiv korupcije rekao u svom ekspozeu onda je ovaj slučaj odlična prilika da s riječi pređe na djelo“, kaže Kojović.

Radiosarajevo.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE