Kalesija 27°

Posljednja žrtva virusa H1N1 je 21-godišnjak iz Sapne

Nova gripa do sada je u BiH odnijela 18 ljudskih života, od čega 14 u FBiH, a četiri u RS.
Posljednja žrtva virusa H1N1 je 21-godišnji mladić iz Sapne. To su podaci Zavoda za javno zdravstvo, do kojih je došao dnevni list “Avaz” .

Mladić je umro prije nekoliko dana, a analize su pokazale da je bio inficiran virusom H1N1.

Epidemiolozi pojašnjavaju da aktivnost H1N1 nastavlja opadati, ali da on i dalje dominira u cirkulaciji virusa.

—Nekoliko informacija o H1N1, kako se prenosi, te kako je prepoznati:

Zarazu dišnih putova, popularno nazvanu svinjska gripa, uzrokuje virus gripe koji je prvi put otkriven u proljeće 2009. godine, na kraju uobičajene sezone gripe na Sjevernoj hemisferi.

Novi virus gripe, 2009 H1N1, širi se brzo i lagano. Nekoliko mjeseci nakon što su prijavljeni prvi slučajevi, potvrđena stopa bolesti povezanih s virusom H1N1 rasla je u gotovo svim dijelovima svijeta. Sukladno tome Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju svinjske gripe. Ta službena oznaka ostala je na snazi više od godinu dana.

Tehnički govoreći, izraz “svinjska gripa” odnosi se na gripu u svinja. Povremeno svinje prenose virus gripe na ljude, uglavnom radnike na farmama svinja i veterinare. Rjeđe se događa da osoba koja je oboljela od profesionalne bolesti prenese bolest na druge osobe.

No, ova gripa koja sada hara ima gene koji su potpuno izmješani – sjevernoamerička svinjska i ptičja gripa, svinjska gripa koja se normalno otkriva u Aziji i europi i ljudska gripa zajedno daju kombinaciju koja za sada nema lijeka i ubija ljude.

Gripa se prenosi na uobičajen način kako se inače širi virus gripe, putem kihanja i kašljanja zaraženih kapljice koje sadrže virus gripe izlaze na zrak i mogu zaraziti druge ljude u okolici.

Simptomi bi trebali biti jednaki običnoj ljudskoj gripi: temperatura, umor, manjak apetita, kašalj, curenje nosa, suho grlo, povraćanje i proljev.

Ukoliko primjetite ove simptome, obratite se u najbližu ambulantu, te se preporučuje karantena u svrhu sperčavanja daljeg širenja virusa.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE