Kalesija 17°

Poskupljenje struje od 24. marta

Tarifni postupak za korekciju cijena električne energije, prema kojem bi trebalo da poskupi struja za domaćinstva i privredu, a koju isporučuje “Elektroprivreda BiH” (EP BiH), počeće 24. marta, dok u “Elektroprivredi RS” navode da cijene struje ove godine neće mijenjati.

EP BiH predložila je više varijanti za promjenu cijena, koje podrazumijevaju poskupljenje struje za pojedine kategorije potrošača, a za druge pojeftinjenje. Kako saznajemo, EP BiH je, između ostalog, zatražila da struja poskupi za domaćinstva i velike industrijske potrošače na 110 kilovolti. Za potrošače na niskom naponu od 0,4 kilovolta, a gdje spadaju trgovine, pekare i druge manje proizvodne i uslužne djelatnosti, cijena bi bila smanjena.

Istovremeno, predloženo je da cijena struje humanitarnim organizacijama, obdaništima i javnim kuhinjama bude smanjena, odnosno da bude ista kao i domaćinstvima.Procenti poskupljenja, koji su navedeni u prijedlogu, još su pod velom tajnosti. Da li će neke od predloženih varijanti biti usvojene ili možda neka njihova kombinacija znaće se u tarifnom postupku, koji će Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) pokrenuti na sjednici u četvrtak.

“Elektroprivreda BiH” je dostavila svoje prijedloge za korekciju cijena, a tokom tarifnog postupka, koji je javan i transparentan, i u koji će se kao umješači moći uključiti pravna i fizička lica, mora dokazati sve svoje troškove pred FERK-om i javnosti”, rekao je Risto Mandrapa, predsjednik FERK-a.

Dodaje da tarifni postupak traje od tri do devet mjeseci, što znači da nove cijene električne energije sigurno ne treba očekivati prije sredine ljeta. U FERK-u kažu da ne mogu dati podatke o korekciji cijena koje je dostavila EP BiH, dodajući da je dužnost ove kompaniej da o tome obavijesti javnost prije sjednice FERK-a u četvrtak.

Kako saznajemo, EP BiH će saopštenje o tome izdati danas. Zahtjeve za podizanje cijena za pojedine kategorije potrošača EP BiH, između ostalog, temelji na činjenici da je ugalj poskupio 42 posto, a čini 40 posto troškova, da su u 2009. godini za 100 posto povećane naknade za hidroakumulacije, kao i da kompanija mora plaćati obaveze iz međudržavnog ugovora o elektroenergertskoj efikasnosti. Povećanje troškova utiče na druge preuzete obaveze preduzeća, među kojima je i ona o investiranju u modernizaciju rudnika.

“Elektroprivreda BiH” posljednji put je mijenjala cijene električne energije 2007. godine. Korekciju cijena “Elektroprivreda HZ HB” zadnji put izvršila je u junu prošle godine.

tuzlarije.net

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv za “Kalesijske šampione znanja 2024”

Počela prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima

KUD “7.april” Vukovije Donje organizuje bajramski koncert

Ljeto donosi visoke temperature: Crveno upozorenje najavljeno za sutra

Odmor uz jakuzzi i saunu usred sela, pa još i kravu pomuzeš: Da, u B …

CLOSE
CLOSE