Kalesija 34°

Posjetili selo iz kojeg su njihovi preci morali odseliti prije više od jednog stoljeća

“Danas sam posebno sretan i zahvalan Bogu jer sam roditeljima od supruge našao selo, kuću pa i rodbinu od kojih su se rastali prije više od jednog stoljeća kada su morali odseliti za Tursku” napisao je na svom Facebook profilu doktor nauka Samir Vildić.

Kako piše Vildić roditelji njegove supruge su od Čengića iz Odžaka kod Plevlja, odnosno nekadašnje Tašlidže, jednog od centara hercegovačkog sandžaka.

“Njihovu sreću je teško zamisliti. Kamenčiće i zemlju se kupili da ponesu u Tursku kako bi posuli po mezarima svojih majki, očeva, nana i djedova, koji su umrli sa pričom o svetosti ove zemlje iako je nikada ni vidjeli nisu” -dodaje Vildić.

Da pronađe kuću o kojoj su mu pričali, nije mu bilo teško. Nekoliko telefonskih poziva bilo je dovoljno kako bi roditeljima supruge ispunio veliku želju. Doći na mjesto odakle su korijeni nije mala stvar. Prirodno je da čovjek poželi biti tamo odakle su preci, a porodice koje su morale odseliti u Tursku to su generacijski željele 120 godina..
Fotografije koje je Vildić objavio dovoljno govore o ljepoti ovog mjesta…Stare trošne kuće svjedok su jednog minulog doba koje miriše na djetinjstvo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

Javni poziv za dodjelu sredstava na ime podrške projektima organizaci …

CLOSE
CLOSE