Kalesija 19°

Pokušali dostići brzinu od čak 21.000 km/h: Najbrži avion na svijetu izgubljen iznad Tihog oceana

Test američkog superaviona, Falcona HTV-2, “najbržeg aviona na svijetu”, neslavno je propao! Kako javlja Guardian, Falcon je samo 36 minuta nakon lansiranja prestao slati signal znanstvenicima zaduženim za nadzor misije.


Avion je izgubljen negdje iznad Tihog oceana, nakon što se iz sub-orbite spustio prema Zemljinoj površini. Izgubljeni avion vrijedan je oko 300 milijuna dolara!

Američka vojska danas je u 15 sati po lokalnom vremenu iz kalifornijske baze Vandenberg Air Force uz pomoć rakete lansirala “najbrži avion na svijetu” – Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2. Plan je bio da ga inženjeri lansiraju na rub svemira, nakon čega se trebao odvojiti od rakete i krenuti na hipersonični let prema Zemlji na kojem je trebao postići brzinu od 21.000 kilometara na sat, što je otprilike 20 puta više od brzine zvuka. Prvi dio plana prošao je besprijekorno, ali na povratku prema Zemlji došlo je do poteškoća.

Dok vi pročitate ovu rečenicu, Falcon HTV-2 je, barem u teoriji, sposoban preletjeti nekih dvadesetak kilometara. Za put od Londona do Sydneya bilo bi mu potrebno manje od sat vremena, a pritom može izdržati temperature od 2000 stupnjeva Celzijusa, što je više od točke na kojoj se tali čelik, piše Guardian.

I prvi test neslavno propao

Falcon je svoj životni put počeo 2003. godine, kao dio istraživačkog projekta DARPA-e (US Defence Advance Research Projects Agency) da napravi avion koji bi mogao dohvatiti (i potencijalno tu prenijeti bombe) bilo koji kutak svijeta u manje od sat vremena. Letjelica je dosad testirana u kompjutorskim modulima i zračnim tunelima, ali su oni samo mogli simulirati brzine do 18000 kilometara na sat. Pravi test je jedini način da se ustanovi hoće li avion zadržati funkcije pri tolikim brzinama.

Današnji let je bio i test novog materijala koji je dizajniran za podnošenje ekstremnih temperatura s kojima se avion susreo tokom putovanja. Dizajn i testna ruta leta su izmijenjeni nakon što je u travnju prošle godine prvi test prekinut iz sigurnosnih razloga. Nakon devet minuta misije, u sklopu koje je 139 sekunde letio pri brzini od čak 27000 kilometara na sat, kompjuter je detektirao anomalije i automatski pokrenuo sigurnosnu mjeru rušenja u ocean.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE