Kalesija 13°

Počinje li novi rat na Balkanu: NATO šalje dodatne snage na Kosovo

Portparolka NATO-a Karmen Romero izjavila je u utorak da će Alijansa pojačati svoje prisustvo na Kosovo kako bi vojnici trenutno anagažovani na osiguravanju sigurnosti, otkako je došlo do eskalacije napetosti, mogli da se odmore, javio je AP iz Bruxellesa.

Ovu informaciju za Tanjug su potvrdili u Pres službi NATO-a u Bruxellesu, navodeći da je to tražio komandant KFOR-a Erharda Biler.

Na pitanje Tanjuga o kom broju vojnika je riječ i šta će biti tačno njihovi zadaci, u Pres službi je rečeno da se radi o jedinici veličine bataljona, ali da Alijansa ne objelodanjuje podatke o ciljevima svojih snaga.

Portparol KFOR-a Hans-Dieter Vihter potvrdio je Tanjugu da je KFOR zatražio pojačanje, ali nije želio da precizira o kolikom se kontingentu radi.

On je istakao da su tačne informacije o pojačanju i da je komandant KFOR-a general Erhard Biler zatražio dodatne snage kako bi se pojačale aktuelne jedinice na terenu.

Po njegovim riječima, dodatne snage treba prije svega da omoguće da se odmore prisutne snage, koje su angažovane bez prestanka.

Te dodatne snage treba da budu podrška u održavanju operativnosti snaga u ispunjavanju zadataka.

O broju vojnika i jedinicama on nije želio da daje informacije, ali je ukazao da se ne radi o zamijeni za trupe koje se već nalaze na Kosovu, već o dodatnim snagama.

Upitan o tome da se na Kosovu nalaze snajperisti koji ugrožavaju KFOR, Vihter je rekao da međunarodne snage imaju informacije da postoje naoružane osobe.

To se, kako je dodao, moglo vidjeti i prije neki dan, kada je konvoj KFOR-a zaustavljen na barikadi u mjestu Rudare kada su se začuli pucnji.

Vihter je naglasio da KFOR procjenjuje da postoje ljudi koji su naoružani puškama i pištoljima, ali ne i teškim naoružanjem.

Ti ljudi, kako je naveo, predstavljaju naravno opasnost po sigurnost na Kosovu, kao i za pripadnike KFOR-a.

Vihter je Tanjugu kazao da je trenutno situacija mirna, ali da ne može da se isključi opasnost od incidenata, jer je puno tenzija.

Upitan da li general Biler planira da se sastane s predstavnicima srpske vlade Vihter je istakao da to zavisi od stanja.

On rekao da zavisi od daljeg razvoja sigurnosne situacije, ne želeći da precizira na šta tačno misli.

Na pitanje da li Biler ne želi razgovore sve dok postoje barikade, kao što je ranije zahtijevao, Vihter je kazao da ne postoje takva uslovljavanja, ali da će se na osnovu razvoja situacije vidjeti da li postoji potreba za razgovorima.

Vojnim rječnikom, bataljon u zavisnosti od namjene i taktike čini 300 do 1.000 vojnika.

Po navodima na internet stranici KFOR-a, ta misija pod komandom NATO-a na Kosovu trenutno ima 9.743 vojnika.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Tvrđava u Srebreniku prkosi vremenu, turistička atrakcija popularna …

  U srijedu nekoliko naselja na području Kalesije i Živinica bez struj …

  U džematu Kikači promovisana nova generacija učača Kur'ana

  Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rez …

  MIZ Kalesija: Počeo jesenji ciklus Kursa Islama

  CLOSE
  CLOSE