Kalesija -7°

Počelo finale Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru

Spektakularnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru je u 15 sati počelo finalno takmičenje najboljih svjetskih skakača Red Bull Cliff Divinga koje se sedmu sezonu za redom održava u najvećem gradu na Neretvi plijeneći pažnju domaće i svjetske javnosti.

Za titulu najboljeg 12 elitnih svjetskih skakača i 12 skakačica sa Starog mosta u Mostaru skaču u ledenu Neretvu s platformi visokih 27 metara za muškarce i 21 metar za žene i to u dvije serije, a sudeći prema trenutnom stanju takmičenje će danas biti neizvjesno do samoga kraja.

Takmičenje je otvorio Božo Vrećo sevdalinkom “Što te nema” nakon čega su nastupili Helem Nejse.

Nakon dvije serije skokova koje su održane tokom protekla dva dana u Mostaru ulazeći u današnje finale vodstvo drže aktualni šampioni, Australka Rhiannan Iffland i Britanac Gary Hunt koji od prije par godina nastupa pod francuskom zastavom.

U ženskoj konkurenciji, druga je Kanađanka Molly Carlson, a treća Kolumbijka Maria Paula Quintero, dok kod muškaraca, drugo mjesto trenutno zauzima Rumun Catalin Preda, a treće dijele Španac Carlos Gimeno i Ukrajinac Oleksiy Prygorov.

Devetostruki šampion Hunt danas će loviti četvrti trijumf u Mostaru, dok će petostruka prvakinja Iffland pokušati da ostvari hat-trick pobjeda na Starom mostu.

Svim skakačima je današnje takmičenje od velikog značaja jer će rezultati skokova s platforme na Starom mostu direktno utjecati na ukupan poredak svjetskom prvenstva koje se održava na osam stanica od koji je Mostar peta.

Skakači i skakačice će danas izvesti dvije finalne serije. U završnici se izvode skokovi po slobodnom izboru, bez ograničenja koeficijenta težine, koji uz dobre ocjene mogu donijeti veliki broj bodova. To je prilika za skakače da svim sredstvima svojih vještina pokušaju promijeniti stanje na tabeli.

Naročito je napeto u kategoriji muškaraca, gdje vodećeg Hunta (175,10) i devetoplasiranog Nikitu Fedotovu (155,30) dijeli manje od 20 bodova.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE