Kalesija -1°

Počela nova runda pregovora, Ukrajinci ponovo stigli u vojnim uniformama

Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine počela je prije nekoliko trenutaka u regiji Brest u Bjelorusiji, a prema ranijim najavama, razgovarat će se o prekidu vatre i humanitarnom koridoru.

Prije početka pregovora delegacije su se rukovale, za razliku od prvog susreta ovih aktera prije četiri dana kada nije bilo ni rukovanja.

Delegacija Ukrajine je na pregovore u Bjelorusiji i danas doputovala helikopterom, u vojnim uniformama, dok su predstavnici Rusije, kako se vidi na videosnimcima nastalim prije početka današnjih pregovora, u odijelima.

Ranije je jedan od učesnika pregovora s ukrajinske strane David Braun na Facebook profilu napisao da će pregovori biti održani, ali na drugačijoj lokaciji u odnosu na prvu rundu pregovora, kada nije došlo do približavanja stavova Ukrajine i Rusije s obzirom na to da je predsjednik Rusije Vladimir Putin tražio demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine te njihov garant da neće pristupiti NATO savezu.

S ruske strane su jučer kazali da će na pregovorima razgovarati o prekidu vatre kako bi se napravio humanitarni koridor, a to je potvrdio i pomoćnik predsjednika Rusije i član delegacije koja pregovara s Ukrajinom Vladimir Medinski.

Medinski je medijima kazao da je ruska vojska osigurala koridor za kretanje ukrajinske delegacije preko teritorije Ukrajine, ali su Ukrajinci i danas helikopterom stigli u Brest i to preko teritorije Poljske, dok će im sigurnost na teritoriji Bjelorusije garantovati specijalne službe ove države.

Klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  Servisne informacije iz Živinica (11. 12. 2023.)

  Servisne informacije iz Kalesije (11. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE