Kalesija

“Planinari su posebni ljudi”, govorio je rahmetli Rasim, njemu u čast napravljena tura stazom koju je pohodio

“Planinari su posebni ljudi”, kazao je jednom prilikom rahmetli Rasim Mehidić, koji nas je napustio prije dvije godine, odnosno 24. septembra 2021. godine.

Pamtimo kao posebnog čovjeka, pokretača mnogih planinarskih pohoda, velikog zaljubljenika u prirodu. Pamtimo ga kao nekog ko je postigao najzapaženije planinarske podvige, te se o Kalesiji čulo i na Mont Blancu, najvišem alpskom vrhu u Italiji i Francuskoj, a na koji se uspiju popeti samo iskusni planinari.

Njegov početak veže se za PD “Konjuh”, a nekoliko godina kasnije osnovao je planinarsko društvo u Kalesiji.

Rasim je osnivač Planinarskog društva Kalesija.

Članovi PD “Kalesija” u znak sjećanja na Rasima su u subotu, 23. septembra, hodali jednom od staza koje je on obilježavao.

Članovi planinarskog društva su napravili turu po kalesijskim predjelima, jer je rahmetli Rasim posebno volio pohodovati po svom rodnom kraju. Divio se prirodi koju imamo, onom što ona skriva i vidio je sve ono što drugi nisu uspjeli. Zbog toga je bio poseban planinar, koji je imao jaku volju da skoro svaki vikend posveti planinarenju, obilasku i istraživanju najljepših vrhova u našoj Bosni i Hercegovini.

Po njegovom rodnom kraju, njih 26 članova PD “Kalesija” su napravili lokalnu turu.

Tura u znak sjećanja na rahmetli Rasima Mehidića je napravljena po kalesijskim predjelima, a učesnici su predah napravili u lovačkoj kući Miltakovac, gdje su uz emotivan i nostalgičan govor, prisjećajući se zajedničkih momenata i uspjeha odali počast i obilježili drugu godišnjicu od njegove smrti.

Među planinarima je bila Rasimova supruga, predsjednica udruženja, koja je izrazila zahvalnost učesnicima što na ovaj način čuvaju sjećanje na rahmetli Rasima i njegov doprinos društvu, te dodala da je posebno sretna što je društvo nastavilo sa radom i nakon njegove smrti.

Bila je pokrenuta i inicijativa za izgradnju Planinarskog doma koji bi nosio naziv po pioniru planinarstva u našoj općini, Rasimu Mehidiću, međutim, sve je ostalo na tome, te do realizacije još nije došlo.

Nekoliko fotografija sa memorijalnog planinarskog pohoda:

Prisjetimo se i kako je to Rasim govorio za našu televiziju u emisiji “Ljepota života”:

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  Sajam rukotvorina i proizvoda žena sa Majevice održan u Ugljeviku (V …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  CLOSE
  CLOSE