Kalesija 10°

Otvoreni konkursi za prijem prosvjetnih radnika u TK

U Tuzlanskom kantonu otvoreni su konkursi za prijem prosvjetnih radnika u škole nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dalo saglasnost na potrebe što je i bio jedan od uslova za raspisivanje konkursa. Nastavnici i profesori koji budu primljeni trebali bi početi sa radom sa početkom pedagoške godine.

„Poslije zbrinjavanja tehnološkog viška, škole su od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona dobile saglasnost na potrebe za stručnim kadrom te su u skladu sa tim bile dužne raspisati konkurse, a kako zakon nalaže, i objaviti ih u dnevnim listovima“, kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministrice za obrazovanje u Vladi TK.

Kako je svaka škola pravno lice i isključivo od uprave škole zavisi u kojem će listu biti objavljen konkurs, budući nastavnici i profesori prinuđeni su kupovati sve dnevne listove kako ne bi propustili željeni konkurs.

Kako ističe Jahić, zaključno sa današnjim danom, oko 50 % osnovnih i srednjih škola je objavilo konkurse. Neki od konkursa, kao pomoć, objavljeni su i na web sajtu ministarstva. Na svakom konkursu treba biti jasno naznačeno koliko isti ostaje otvoren te koji su dokumenti potrebni za prijavu. Nakon toga će se formirati potrebne komisije a u skladu sa zakonom biće omogućeno i vrijeme za žalbe.

Sve aktivnosti oko prijema, škole bi trebale završiti tako da novi nastavnici i profesori na radna mjesta mogu stupiti već od nove pedagoške godine, tačnije petog septembra, prenosi RTV Slon.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Riješeno trajno stambeno zbrinjavanje za 19 porodica u Kladnju

  Pojedini direktori javnih institucija i agencija u FBiH imaju platu i …

  „Kalesijski šampion znanja 2023“:Predstavljamo sve dobitnike priz …

  Savjetovalište za psihološku podršku parovima koji planiraju brak, …

  Savo Milošević postaje novi selektor reprezentacije BiH, potvrda sti …

  CLOSE
  CLOSE