Kalesija 22°

Od sutra će širom BiH na snazi biti narandžasti alarm zbog visokih temperatura

Širom Bosne i Hercegovine, zbog visokih dnevnih temperatura zraka, u periodu od 22. do 27. augusta na snazi je nerandžasto upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Očekivane maksimalne temperature zraka kretat će se od 33 do 40, lokalno na sjeveru Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 stepena.

Nakon perioda nešto nižih temperaturnih vrijednosti kakve su uobičajene za ovo doba godine, narednih sana stižu nam tropski dani.

U utorak iz FHMZ-a prognoziraju sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

U srijedu 23. augusta također sunčano i vruće. Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40.

U četvrtak 24. augusta također možemo očekivati sunčano i vruće, dok se poslije podne prognozira umjeren porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne što može usloviti slabe lokalne pljuskove. Vjetar slab u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni Celzijusa.

U petak identične vremenske prilike kakve i prethodnih dana.

Što se tiče srednjoročne prognoze sa izgledima vremena do petog septembra, prostrana anticiklona koja zahvata jug Evrope uslovit će stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini.

“Od 24. do 30. augusta, na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kao i u Hercegovine, razvojem oblačnosti, izgledni su povremeni pljuskovi lokalnog karaktera praćeni grmljavinom i jačim udarima vjetra. Od 31. augusta do kraja prognoznog perioda (peti septembar) ponovo se očekuje stabilno vrijeme bez padavina”, prognoza je federalnog meteorologa Bakira Krajinovića.
Krajem mjeseca augusta i početkom septembra, prognozirane temperature očekuju se u granicama prosječnih. Na području Bosne, najniže temperature zraka kretat će se od 11 do 16 , u Hercegovini od 14 do 19, najviše temperature zraka u Bosni do 32, u Hercegovini do 34 stepena Celzijusovih.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Tvrđava u Srebreniku prkosi vremenu, turistička atrakcija popularna …

  U srijedu nekoliko naselja na području Kalesije i Živinica bez struj …

  U džematu Kikači promovisana nova generacija učača Kur'ana

  Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rez …

  MIZ Kalesija: Počeo jesenji ciklus Kursa Islama

  CLOSE
  CLOSE