Kalesija 17°

Obama odobrio tajno pomaganje libijskih pobunjenika

CIA-e je još prije nekoliko sedmica ubacila svoje agente u Libiju, piše The New York Times. Predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio je tajno pomaganje libijskih pobunjenika, javio je Reuters pozivajući se na vladine zvaničnike.
Američka Centralna obavještajna služba (CIA) ubacila je prije nekoliko sedmica svoje operativce u Libiju da bi prikupili podatke od koristi za vazdušne napade i stupili u kontakt sa pobunjenicima, piše današnji NWT, pozivajući se na američke zvaničnike.


Dok američki predsjednik Barack Obama insistira da kopnena vojska SAD-a neće učestvovati u operacijama u Libiji, male grupe zapadnih špijuna tamo već djeluju kao dio snage u sjenci, za koju se u Washingtonu nadaju da će pomoći slabljenje libijskog lidera Moammara Gaddafija na vojnom planu, piše list.

NWT navodi, pozivajući se na britanske zvaničnike, da desetine pripadnika britanskih specijalnih snaga i pripadnici obavještajne službe MI6 djeluju u Libiji. Britanski operativci, kako se navodi, usmjeravali su vazdušne napade britanskih aviona i prikupljali podatke o kolonama tenkova, artiljerijskim oruđima i raketnim instalacijama.

Američki zvaničnici se nadaju da će slične informacije američkih obavještajaca – od lokacija Gaddafijevih skladišta municije, do grupisanja vladinih trupa u gradovima, može dovoljno pomoći vojnom slabljenju Libije da bi ljude u njenim redovima ohrabrilo da je napuste.

Među operativcima CIA-e u Libiji je zasad nepoznat broj Amerikanaca koji su radili u centru te špijunske agencije u Tripoliju, kao i drugi koji su tamo nedavno stigli.

Pored toga, američki špijuni treba da se sastanu sa pobunjenicima da bi pokušali da saznaju više o njihovim liderima i o tome kome su lojalne grupacije koje se bore protiv Gaddafija. Američki zvaničnici upozoravaju, ipak, da zapadni operativci u Libiji ne usmjeravaju akcije pobunjenika.

Portparol CIA-e odbio je da komentariše pisanje The New York Timesa.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sestre blizankinje isti dan diplomirale na Medicinskom fakultetu

  Prnjavor: Požar na porodičnoj kući, manja materijalna šteta

  Poljoprivrednicima u BIH na raspolaganju 2 miliona KM

  Alija, Ibro, Amela i Ibrahim na najvišem vrhu Balkana, zastava PD …

  Salko Zildžić pušten iz pritvora u Srbiji, slobodan je čovjek do p …

  CLOSE
  CLOSE