Kalesija 26°

Nove lične karte moći će mijenjati svaku drugu karticu

U novoj ličnoj karti građana BiH, čije bi izdavanje trebalo da počne početkom 2013. godine, naći će se i čip sa svim biometrijskim podacima koji postoje i u pasošu, rekao je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.


Pojašnjavajući novinarima najvažnije promjene u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, o kojima su danas upoznati članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, Nović je istakao da bi ugrađivanje tog čipa u ličnu kartu dodatno i maksimalno doprinijelo bezbjednosti dokumenta.
“Drugi elemenat izmjene je elektronski potpis koji će biti dobrovoljan, što bi značilo da bi lična karta zamjenjivala svaku drugu karticu koju građanin ima. Treće je što će lična karta moći da se podigne poštanskim putem, čime će građani moći da uštede i vrijeme i novac”, rekao je Nović.

Navodeći da će građani biti oslobođeni taksi za lične karte, on je naveo da će cijenu ovog dokumenta utvrditi Savjet ministara BiH, ali da vjeruje da ona ne bi smjela da bude visoka, prije svega zbog toga što je pasoš u BiH najjeftiniji u Evropi.

Nović je naglasio da su ove izmjene u skladu sa evropskim standardima, a da je posebno značajno što se danas u velikom broju evropskih zemalja granice prelaze samo sa ličnim kartama, što bi ovim izmjenama moglo da bude omogućeno i građanima BiH.

“Očekujemo da će Parlamentarna skupština BiH imati dovoljno sluha da usvoji izmjene i dopune zakona, prvenstveno što završavamo sa ovom fazom postojećih ličnih karata do sredine iduće godine i do kraja ove godine moramo da raspišemo tendere za nove dobavljače za nove lične karte”, naglasio je Nović.

Prema njegovim riječima, ukoliko zakon bude usvojen u narednih nekoliko mjeseci u Parlamentarnoj skupštini BiH, ulazi se u tehničku stranu pripreme izdavanja novih ličnih karata, a to znači da bi početkom 2013. govine trebalo da počne njihovo izdavanje.

On je podsjetio da je prije gotovo tri godine međunarodni predstavnik u BiH privremeno nametnuo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, a koji Parlamentarna skupština BiH još nije potvrdila.

“Ključna odredba odnosila se na mogućnost oduzimanja lične karte i izdavanje posebnog dokumenta licima osumnjičenim za ratne zločine ili onima koji pomažu tim licima”, rekao je Nović i dodao da se postavlja pitanje da li zakon može biti mijenjan ako neke njegove odredbe još nisu potvrđene u Parlamentarnoj skupštini, mada se to dešavalo u nekim drugim zakonskim rješenjima.

Komisija je podržala ustavne osnove i principe zakona, uz konstataciju da Parlamentarna skupština BiH nije potvrdila dijelove zakona koje je nametnuo visoki predstavnik.

Komisija je u okviru razmatranja Izvještaja o radu Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta za prošlu godinu, a nakon što su na sjednici Predstavničkog doma iznesene brojne primjedbe na stanje u visokom obrazovanju u BiH, predložila da bude zadužen Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana sačini informaciju o stanju u visokom obrazovanju u BiH i dostavi je Predstavničkom domu koji će o tome da održi raspravu.

Član komisije iz Demokratskog narodnog saveza Petar Kunić rekao je na sjednici da je ovo pitanje jedno od najvažnijih u BiH koje će imati uticaja i značaja u narednih 30 godina.

“Nastava se održava u prostorijama mjesnih zajednica, postoje fakulteti koji imaju samo jednog profesora, nastavu drže penzioneri, ima velikog kriminala”, rekao je Kunić.

Komisija je podržala ustavne osnove i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Član Komisije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Lazar Prodanović smatra da se isključivanjem iz statusa upravnih organizacija institucija poput RAK-a, Kancelarije za reviziju i Kancelarije za žalbe stvara prostor za velike manipulacije.

“Savjet ministara BiH je trebalo da predloži na koji način će njihovu nezavisnost da zasniva u kontekstu Zakona o platama zaposlenih u institucijama BiH”, rekao je Prodanović.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić smatra da RAK ne može biti nezavisan od javnosti i Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Komisije i njen član iz Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović smatra da ove tri institucije ne mogu biti dio sistema izvršne vlasti zbog njihove nezavisnosti, te da je to trend svugdje u svijetu i da tako treba da bude i u BiH.

SRNA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE