Kalesija 12°

Naučnici s Oxforda: Stvoreni DNA roboti koji se u tijelu kreću bez pomoći izvana

Maleni roboti napravljeni od DNA mogli bi utrti put za mini strojeve koji će se kretati ljudskim tijelom, obavljati operacije i dostavljati lijekove, otkrilo je istraživanje na Univerzitetu Oxford. Iako su roboti na bazi DNA napravljeni već prije, ovi najnoviji su prvi koje su naučnici uspješno programirali da slijede upute gdje da se postave. Jednom sastavljeni robot…

… može poduzeti više koraka bez pomoći izvana, tvrdi voditelj istraživanja Andrew Turberfield. Mnogi od nas robote zamišljaju kao čovjekolike strojeve s metalnim pokretnim dijelova, a DNA roboti funkcioniraju slično, ali na molekularnoj razini, s hemijskim motorima i senzorima, pišu 24sata.hr.

Svaki DNA ima svoju vlastitu svrhu, a ključ novog DNA robota je takozvana goriva ukosnica – molekula programirana s uputama za robota. Ukosnica služi kao hemijski izvor goriva, a programirana je tako da na raskrižju odabire hoće li skrenuti lijevo ili desno.

Ipak prije nego dosegne svoj puni potencijal, DNA roboti će morati prevladati nekoliko izazova. To prije svega uključuje kako kombinirati različite elemente utemeljena a DNA – računala, strukture i mehanizme u jedan stroj. Također će se morati unaprijediti kontrola interakcije DNA s drugim hemikalijama i materijalima.

 

(Vijesti.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE