Kalesija 12°

Najvažnije odluke na njoj: Glava porodice više nije muškarac, nego žena!

Tri četvrtine najvažnijih odluka vezanih uz dom i vođenje doma donose žene, pokazuje najnovije istraživanje. Takva otkrića za mnoge nisu uopšte iznenađujuća.

Najnovije britansko istraživanje pokazuje da su žene te koje redovno donose odluke o tomu gdje će porodica jesti, gdje će živjeti, kada će imati djecu, gdje će ići na godišnji odmor i na šta će trošiti novac. Muškarci donose odluke vezane kupovinu automobila te uz program koji će se gledati na televiziji.

Uz najvažnije životne odluke, žene svakodnevno donose i niz manjih poput onih vezanih uz ispunjavanje slobodnog vremena, vrijeme kad se odlazi na spavanje pa čak i temperature koja će biti u prostorijama. U zanimljivom istraživanju koje je organizovala britanska firma Ginsters, učestvovalo je 3000 parova koji su otkrili način na koji žive i kako funkcioniše njihova veza u svakodnevici.

“Čini se kako muškarci nisu više glave porodice, barem ne onako kako su to prije bili i oni su svjesni toga. Iznenadila nas je iskrenost i otvorenost muškaraca kada smo razgovarali sa njima o sve manjoj moći i vlasti koju imaju u porodici. Ali, muškarci ničim nisu pokazali da im smeta takva uloga i uopšte nemaju problema kada od žene traže dopuštenje za određene stvari”, pojasnio je Larry File, glasnogovornik Ginstersa, prenosi Tportal.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, ideja da je muškarac glava porodice postala je stvar prošlosti. “Žena donosi većinu odluka i to je čini glavnom u porodici. Muškarci se sa njima savjetuju, a neki traže i dopuštenje, čak i onda kada je riječ o stvarima vezanima isključivo uz njih lično”, zaključili su stručnjaci koji su radili na istraživanju.

(24sata.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE